Вже в цьому році пологи для українок мають стати безкоштовними. З 1 квітня національна служба здоров’я за кожну жінку пологовим будинкам сплачуватиме 8,5 тисяч, і в цю суму входять фізіологічні пологи і кесарів розтин, ліки, палата, медична допомога у критичних станах, а якщо у лікарні спробують вимагати гроші на будь-що зі стандартного пакета послуг, то втратять контракт, ідеться в сюжеті ТСН.

Читайте також: Українським жінкам можуть додати 10 років стажу за виховання дитини: з'явилася петиція

Оксана народжувала сина торік в одному зі столичних пологових. Перше, що вона отримала, переступивши поріг – розцінки на послуги. Пологи їй обійшлися у більше ніж 8 тисяч гривень. Якби вона вибирала лікаря, ті самі пологи коштували б майже 15,5 тисяч. Найдорожче в прейскуранті – це кесарів розтин у покращеній палаті, за таке слід викласти майже 36 тисяч гривень. Однак Оксана з чоловіком не шкодують, бо пологи у Києві дешевші, ніж у їхній рідній Одесі. "У нас система рекету медичного. Чи є в тебе гроші – нікого не хвилює", – вважають вони.

Аби подолати систему медичного рекету і знизити смертність новонароджених, котра найвища у Європі, національна служба здоров’я пологи зробила пріоритетним напрямком цього року. Вже нині медзаклади мають виконати вимоги НСЗУ, і тоді за кожну жінку від держави вони будуть отримувати 8,5 тисяч гривень. У цю суму входить увесь пакет медичної допомоги для породіллі, навіть якщо ситуація стане складною і потребуватиме неординарних рішень, зокрема кесаревого розтину. Суму не збільшували, аби не було спокуси у лікарень призначати його частіше і таким чином заробляти більше.

Однак пологовим дозволять офіційно заробляти на додаткових послугах – наприклад, на палатах покращеного типу. Людмила і Денис вибрали саме таку: "За такі палати треба доплачувати близько 2-3 тисяч гривень плюс за харчування тисячу гривень". Їхні пологи були за домовленістю – лікар приїхав, коли у Людмили почалися перейми. Як правило, за такі послуги родини лікарям платять так звані подяки у кишеню. З 1 квітня народити з обраним лікарем можна буде офіційно – з фіксованою сумою, з якої будуть сплачуватися податки.

Читайте також: "Відчули зміни": Гончарук озвучив підсумки роботи уряду в 2019 році

Головний лікар одного зі столичних пологових будинків каже, що в Києві вже почалася конкуренція за породіль. У їхньому закладі, наприклад, на 90% оновили реанімацію для новонароджених. Відстежують відгуки про свій пологовий у мережі, бо з 1 квітня найбільше фінансування отримають ті пологові, які найчастіше вибиратимуть жінки. Місце проживання тепер не матиме жодного значення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook