Через сповільнення економічного розвитку Польща може втратити більше 500 тис. працівників з України, які виїдуть на захід Європи.

Читайте також: Заробітчанки з України стали героїнями плакатів на вулицях Варшави

Про це повідомляється у заяві Об’єднання підприємців і роботодавців (ZPP), передає РБК-Україна з посиланням на "Польське Радіо".

Прогнозують, що динаміка зростання польської економіки може зменшитися на третину через відтік українських заробітчан. Як наслідок, Польща може втратити 1,6% ВВП, при тому, що динаміка зростання ВВП становить 5%.

Також у ZPP відзначають зменшення працівників, які приїздять до Польщі з країн, розташованих на сході Європи.

Крім того, протягом першого півріччя поточного року в Польщі зареєстрували на 13% менше заяв про намір доручити виконання роботи іноземцеві, ніж у 2017-му.

Водночас, польські підприємці та роботодавці стверджують, що Німеччина активно готується приймати працівників із країн, які не входять до ЄС.

Тим часом у Німеччині активно готують рекламні кампанії, щоб заохотити працівників з інших країн йти до них на роботу. Зі свого боку, вони обіцяють надати підтримку у вивченні німецької мови.

У Польщі ж побоюються, що це "переманить" значну частину українців.

Тож Об’єднання підприємців і роботодавців пропонує створити у Польщі єдину міграційну політику, яка була б спрямована на "розсудливе поглинання трудових іммігрантів з перевірених напрямків". Вона передбачала б, зокрема, спрощену процедуру працевлаштування громадян України.

Читайте також: Українських заробітчан змушували працювати без зарплати у Польщі

Також у ZPP закликають створити прозорий шлях для отримання дозволу на постійне перебування, а потім – громадянства для іммігрантів з-за східного кордону.

До 2050 року у Польщі готуються прийняти 5 млн трудових іммігрантів, щоб зберегти попередні темпи економічного розвитку.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter