Польський уряд не на жарт стурбований дефіцитом робочих рук в країні.

Читайте також: Заробітчанину з України не віддали 200 тисяч гривень зарплати у Польщі

Самі поляки їдуть на заробітки в більш щедрі країни, а потоку українських робітників бізнесу вже недостатньо. За оцінками експертів, наприкінці минулого року кількість незайнятих вакансій в країні досягла позначки 118 тис. – удвічі більше, ніж роком раніше, – пише finance.ua.

Єдиним виходом з ситуації, що склалася в уряді вважають залучення іноземців. З цією метою в Польщі активно обговорюються низку нововведень, які дозволять істотно спростити для заробітчан доступ до польського ринку праці, в першу чергу – для українців.

Частина з них спрямована на прискорення існуючих процедур. Наприклад, введення електронної системи заявок на отримання робочих дозволів і послаблення в частині перевірок окремих, особливо дефіцитних професій на кшталт будівельників і IT-шників. Ці заходи повинні запрацювати вже на початку наступного року.

Крім того, в уряді активно обговорюються більш фундаментальні ідеї, мета яких змінити статус іноземних робітників з тимчасового на постійний. Для цього в Польщі хочуть значно збільшити термін дії робочого дозволу. Якщо зараз українці отримують право працювати сумарно не більше 6 місяців в році, то незабаром цей період може зрости до 12 місяців.

Читайте також: Українським заробітчанам влаштували приємний сюрприз у польських супермаркетах

Друге ноу-хау, яке лобіює польське Міністерство праці – дозволити чоловіку або дружині заробітчанина, який вже отримав дозвіл, не подавати заявок на роботу в країні.

Чи будуть при цьому дозволи видаватися відразу на сім’ю чи виписуватимуться другому з подружжя автоматично – поки незрозуміло. Проект активно обговорюється в уряді Польщі поряд з іншими ідеями в рамках підготовки оновленої міграційної політики країни. І у нього є як активні прихильники, в особі того ж Мінпраці, так і противники.

Наприклад, Міністерство внутрішніх справ і адміністрації побоюється, що нововведення обернуться неконтрольованим потоком мігрантів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter