Препарат "Азатіоприн", у сучасному світі зазвичай призначають для лікування хвороб кишечника, але вчені проаналізували історії хвороб і дійшли висновку, що відомий препарат може викликати рак шкіри.

Читайте також: В Україні заборонили популярний комплекс вітамінів

Здійснивши ряд дослідів, до такого висновку прийшли вчені з Університету Данді, Лондонського університету королеви Марії та Інституту Сенгера.

"Азатіоприн" активно використовують при таких хворобах як васкуліт, артрит і запальні хвороби кишечника. Вчені й раніше підозрювали ризики саме цього препарату, а нове дослідження лише підтвердило їх припущення: застосування Азатіоприну" викликає високу фоточутливість та збільшує відсоток ризику мутацій клітин шкіри. Ці фактори можуть призвести плоскоклітинну карциномі.

Дослідники відзначили, що пацієнти, які отримують лікування за допомогою препарату, повинні проходити додаткові огляди, що дозволяють вчасно діагностувати наявні вогнища ураження.

Таким чином, вчені проаналізували історії хвороб 37 пацієнтів з раком шкіри. Кількість прикладів цього захворювання, пов'язаного з прийомом медикаментів з "Азатіоприном", було не дуже значне. Вчені впевнені, що цей зв'язок потребує більш ретельного вивчення. Тому експерти радять, людям із захворюваннями кишечника і артритом не нехтувати захистом від ультрафіолету, а захищати додатково свою шкіру.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook