Напередодні виборів президент Петро Порошенко опинився у складній ситуації. Виходом із неї може стати підтримка лідера "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука.

Читайте також: Як ребрендинг рятуватиме рейтинги політичних сил – політолог

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Раніше стратегія Петра Олексійовича базувалася на виведенні у другий тур замість Тимошенко зручного спаринг-партнера. Зараз це ризиковано. Порошенко може програти іншому кандидату, не тільки Тимошенко.

У президента складна дилема. Або піти на ризиковану боротьбу за другий термін, або відмовитися від участі у виборах. Але тут потрібен прийнятний привід. Бо інакше це буде проявом слабкості. Тоді він перетвориться на те, що у США називають "кульгавою качкою". Його далі не сприйматимуть, як ключову політичну фігуру. Поки Порошенко таким ще лишається. Якщо відмовиться від участі у виборах, це означатиме що влада переходить у інші руки.

У Порошенка немає і спадкоємця, наступника. На якого можна поставити. Хоча можна зробити нестандартний крок і підтримати Вакарчука, щоб не перемогли Тимошенко або Гриценко. А потім опосередковано впливати на діяльність Святослава", – пояснив політолог.

"Вакарчука оцінюють скептично, бо він немає команди. Він фактично одинак. Не має досвіду державного управління. А це величезний недолік для будь-якого кандидата у президенти.

Зараз Святослава переконують взяти участь у виборах. Зокрема, люди з бізнесу. При чому не тільки Пінчук. На нього хочуть поставити і деякі молоді опозиціонери. У лідера "ОЕ" хороші стосунки з Найємом. Ходять чутки, що той теж його переконує.

Вакарчук має непогані рейтинги на тлі тотальної недовіри до традиційних політичних лідерів. Йому потрібна команда, яка б допомагала керувати країною"

Читайте також: Порошенко назвав свою місію на посаді президента

"До загравання із Тимошенко підключилися багато-хто – Льовочкін, Коломойський. Зараз – і Рінат Ахметов. Це видно по зміні тактики Ляшка. Той почав миритися з Тимошенко.

Юлія Володимирівна за рейтингами першого туру – фаворит номер один. Їй публічно показують, що готові співпрацювати. Щодо Льовочкіна, побачимо чи з'явиться вона на каналі "Інтер".

З іншого боку, для Тимошенко занадто ризиковано йти на політичний союз з колишніми "регіоналами", на коаліцію із ними у наступному парламенті".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter