Президент України Петро Порошенко привіз у Волинську область Томос про автокефалію української православної церкви. Він представив історичний документ у Свято-Троїцькому соборі Луцька, виголосивши промову.

Читайте також: Порошенко привіз Томос у луцький Свято-Троїцький собор (фото)

"Зараз хтось дуже незадоволений тим, що ми маємо Томос. Комусь не подобаються наші подячні молитви, коли ми дякуємо Господу за це. Хтось шукає у цьому Томосі відсутність автокефалії – не знайдете! Інструкції з Москви точно до добра не доведуть!" – зазначив президент у Луцьку.

Читайте також: Порошенко в Ківерцях заявив, що Томос – це більша перемога, ніж на фронті

Порошенко наголосив, що йому було особисто не приємно, що у молитві в церкві згадували про російського патріарха Кирила.

Однак, чи то президент не знає, чи спеціально нікому не говорить, щоб не понизити свій рейтинг, але обов'язковою умовою Константинополя при наданні Томосу було те, що священники ПЦУ мають згадувати усі православні церкви і усіх патріархів у молитвах, у тому числі і Кирила. Більше того, це прописано у самому Томосі:

"Щоб в усьому перебував не применшений зв'язок духовної єдності та спілкування святих Божих Церков, бо ми навчилися "зберігати єдність духа в союзі миру" (Еф. 4:3), то кожний Блаженніший Митрополит Київський і Всієї України повинен поминати за давніми Переданнями святих Отців наших Вселенського Патріарха, Блаженніших Патріархів та інших Предстоятелів помісних Православних Церков..."

"І ми надаємо їй привілеї та всі суверенні права, належні автокефальній церковній Владі, так що відтепер Митрополит Київський і Всієї України, здійснюючи богослужіння, поминає "Усiх Єпископів Православних", а сонм найсвятіших Архієреїв при ньому поминає його ім'я як Першого та Предстоятеля Найсвятішої Церкви в Україні..."

Отже, за розповідями про важливість Томосу Петро Порошенко, схоже, забув детально ознайомитись із самим документом і до чого він зобов'язує ПЦУ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter