Від 28 квітня в Україні запрацюють оновлені вимоги під проведення фінансових операцій. Зокрема, якщо здійснювати перекази на суму від 5 тисяч гривень, клієнтам потрібно пройти обов’язкову ідентифікацію. Тобто, переказати або зі своєї картки, або підтвердити свою особистість в терміналі за допомогою картки чи паспорту.

Читайте також: Переказати гроші стане складніше: що зміниться з 28 квітня

Про це заявила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Як зазначила Рожкова, для більшості банківських клієнтів нововведення будуть не помітні, адже всі клієнти банків вже мають картку, тобто є ідентифікованими. Водночас, перевірятимуть тих, хто переказує понад 400 тисяч гривень та здійснює, наприклад, переказ коштів за кордон. 

"Звітувати потрібно про такі операції: готівка; переказ коштів за кордон; операції політиків; операції клієнтів з держав, які працюють "в антилегалізаційній сфері", як наприклад Північна Корея. Це все дасть змогу легше дихати бізнесу та банківським клієнтам", − пояснила Рожкова.

Перша заступниця очільника НБУ розповіла, що здебільшого йдеться про перекази без відкриття рахунку, до прикладу, під час поповнення рахунку через термінал на суму понад 5 тис грн. Тоді потібно буде підтвердити свою особистість або за допомогою карти, або з документом, який посвідчує особу. Термінали, за її словами, до кінця року будуть облаштовані спеціальними пристроями, які будуть сканувати інформацію і таким чином ідентифікувати людину.  

Але ідентифікація не буде потрібна для:

  • сплати комуналки, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми); сплати кредиту до 30 тис. грн;

  • оплати товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);  

  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;

  • зняття коштів з власного рахунку. 

Співзасновник Monobank Олег Гороховський в Telegram також додав, що під час здійснення переказів від 5 до 30 тис.грн відправник повинен буде вказати ПІБ одержувача, а під час переказу понад 30 тис.грн додатково вказати номер рахунку одержувача.  

Зазначимо, що нові вимоги запроваджуються у зв'язку з набуттям чинності закону "Про запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

Читайте також: В останній день місяця курс долара перетнув психологічну позначку

Як повідомлялося раніше, від 28 квітня банки України зможуть ідентифікувати та верифікувати клієнтів без їхньої особистої присутності. Нацбанк розробив нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації, затвердження і впровадження яких очікується до кінця квітня. Йдеться про використання системи BankID та електронний підпис.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook