Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, коли українці зможуть знову вільно подорожувати в країни ЄС по безвізу.

Читайте також: Зеленський схвалив безвіз для низки країн

За її словами, діалог між Україною і Європою не завершиться в найближчий місяць, проте очікувати полегшення карантинних заходів в ЄС можна вже восени. Про це йшла мова в інтерв'ю Стефанішиної виданню "Сегодня".

"Цей діалог, на жаль, не швидкий. Є свобода пересування всередині Шенгену. Там статистичні показники дійсно дуже різні. У деяких країнах вони навіть вище, ніж в Україні. Але коли мова йде про в'їзд на територію ЄС з третіх країн, рекомендації Єврокомісії дуже жорсткі. Слід сказати, що це не політичне, а суто епідеміологічне питання", – вказала віцепрем'єрка.

Також вона додала, що про повноцінне відкриття кордонів можна буде говорити, коли в Україні істотно знизиться захворюваність COVID-19.

"Ми постійно координуюємося з ЄС. Коли показники захворюваності знизяться, тоді будемо говорити про відкриття кордонів. У той же час, Єврокомісія дала рекомендації, за якими кожна країна-член ЄС може приймати рішення окремо. Позитивно сприймається те, що в Україні один з найнижчих рівнів смертності від коронавірусу", – додала Стефанішина.

Читайте також: Україна підписала безвіз зі ще однією екзотичною країною

Вона підкреслила, що обмеження, пов'язані з коронавірусом, і безвіз – це різні питання.

"Безвіз – це політичне рішення і до нього питань немає. Безвіз нікуди не зникне. Думаю, з вересня можна буде говорити про більш активний діалог, оскільки весь світ в очікуванні потенційної другої хвилі спалаху коронавірусу. Тому полегшення очікуються орієнтовно восени", – підсумувала віцепрем'єрка.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook