Волинянам слід бути вкрай обережними під час прогулянок у лісах чи парках, адже стартував сезон активності кліщів.

Читайте також: У лікарні помер інфікований коронавірусом волинянин

На цьому наголосила директорка Волинського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Янко в коментарі ТРК "Аверс", пише ІА Волинські новини.

Як відомо, кліщі є носіями багатьох хвороб, а саме енцефаліту та хвороби Лайма. Кліматичні умови на Волині є сприятливими для розповсюдження цих паразитів. У Ратнівському районі існує осередок вірусного кліщового енцефаліту, трохи менше – у Камінь- Каширському та Ківерцівському районах.

Від початку квітня до першої половини травня по медичну допомогу через укуси кліщів звернулося майже 60 людей, зокрема 18 дітей.

"Це системне захворювання, достатньо складне. Якщо вчасно не виявити, неправильно витягти кліща, коли попадуть борелії в організм, може розвиватися вкрай небезпечне захворювання", – пояснює Наталія Янко.

"Тому обов’язково потрібно піти до лікаря, аби не роздавити кліща, щоб акуратно він був знятий з тіла. Звичайно, краще принести його нам на дослідження і провести курс лікування вчасно", – додає фахівець.

З початку епідсезону у Волинському обласному лабораторному центрі дослідили 28 кліщів, у 12 випадках виявили борелії – бактерії, які є збудниками бореліозу або хвороби Лайма.

Варто зауважити, що у Волинському обласному лабораторному центрі можна здати експрес-тест на виявлення збудника хвороби Лайма в кліщах. Якщо ж можливості швидко доправити комаху на дослідження немає, то зберігати її можна у холодильнику, але не довше двох діб за температури від +4 до –8 ℃.

Медики застерігають волинян бути обачними, коли планують відпочинок на природі, та обов’язково дотримуватися основних заходів профілактики. Після прогулянки у лісі чи парку неодмінно слід струсити одяг та ретельно оглянути всі відкриті ділянки тіла.

Читайте також: Кліщі атакують: на Волині госпіталізували чоловіка з підозрою на енцефаліт

Як уточнила директор Волинського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Янко, перший випадок кліщового енцефаліту підтверджений у мешканця Ратнівського району, який перебував у лісовому масиві поблизу села Тур.

Нині хворий перебуває на стаціонарному лікуванні. Медики кажуть, що з ним все буде добре.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook