26 мільйонів українців вже підписали декларації із сімейними лікарями. Тим, хто це не зробив, у Міністерстві охорони здоров’я радять поквапитись. Вже за тиждень для таких пацієнтів існуватимуть певні обмеження у доступі до медпослуг.

Читайте також: Як і коли запрацює електронний рецепт у програмі "Доступні ліки"

Про це пише 24 канал.

Досі держава за кожного пацієнта що не підписав декларації, але живе на території дільниці платила медзакладам по 120 гривень в рік. Гроші йшли і на зарплату лікарям, і на благоустрій установи.

Відтак, рівно за тиждень міністерство охорони здоров'я припиняє фінансувати частину пацієнтів.

"З першого квітня вже не буде оплата за так званий червоний список – це ті пацієнти, які не підписали декларації з лікарем", – зазначила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вже за тиждень, у пацієнтів які не підписали декларації, можуть виникнути проблеми із записом не прийом. Адже, в першу чергу будуть обслуговувати тих, хто підписав договір із лікарем.

"Держава гарантує надання медичних послуг у певному об’ємі. І держава немає права написати, що якщо ви не підпишете декларацію, то платіть гроші. І нема тарифів на це, ніхто їх не розробляв і немає підстав для цього. Держава за вас заплатить, вам не треба платити, але підпишіть декларацію", – наголосив начальник міського управління охорони здоров'я Володимир Зуб.

Читайте також: В Україні у тестовому режимі запрацювала електронна медична картка

Попри те, наголошують лікарі, у критичних ситуаціях, прийматимуть будь-кого.

"Невідкладна допомога надається однозначно і безкоштовно, а якщо він прийшов без декларації, то будемо залучати складати", – сказала сімейний лікар вищої категорії Тетяна Рак.

Укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем можна будь-коли. Цей процес не має кінцевої дати. Загалом, у 2019 році 97% комунальних медкзакладів долучилися до реформи системи охорони здоров’я й наразі вже близько 25 мільйонів українців уклали декларації з лікарями.

Якщо є бажання змінити сімейного лікаря і підписати декларацію із іншим спеціалістом – це можна зробити у будь-який момент та абсолютно безкоштовно.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook