В Україні найчастіше підробляють вершкове масло і згущене молоко, замінюючи в них молочний жир на рослинний, варену ковбасу і сосиски, замінюючи м'ясо соєю, а також сири.

Читайте також: Україна зайняла перше місце у рейтингу смертності через неправильне харчування

Про це повідомив голова Правління "Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ" Валентин Безрукий, пише УНН.

"Вершкове масло – це один з найбільш фальсифікованих продуктів, тому що найбільш фальсифікований продукт – це згущене молоко", – зазначив експерт.

За його словами, на сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир – досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше.

У той же час, звичайне молоко – як однокомпонентний продукт – Не фальсифікують, не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало фальсифікату серед представленої на ринку сметани, проте кефір часто не є таким через відсутність кефірних дріжджів. Під виглядом кефіру, як уточни експерт, в Україні все частіше продають звичайний йогурт.

Читайте також: Український "коньяк" назавжди зникне з прилавків

Серед ковбасних виробів експерт виділив варену ковбасу і сосиски, технологія виготовлення яких дозволяє масово замінювати м'ясо в продукті іншим, більш дешевим, сировиною, без шкоди смаковими якостями.

Крім того, за його словами, досить часто фальсифікуються тверді сири - включаючи ті, що продаються в великих супермаркетах. "Є ряд виробників, які просто на цьому спеціалізуються", – уточнив Безрукий. При цьому він додав, що більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші – такі, як, наприклад, моцарелла.

При цьому він пояснив, що чим складніше продукт і чим більше в його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Наприклад, більш висококласне м'ясо замінити більш нізкоклассним або взагалі – м'ясом іншої тварини. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом, – це, в основному, молочні продукти.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter