Представники російського "Газпрому" не прийшли на тристоронні переговори на експертному рівні щодо транзиту газу територією України.

Читайте також: "Нафтогаз" підвищив ціни на газ на 20%

Про це повідомив під час круглого столу щодо енергобезпеки України голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає "РБК-Україна".

"Вчора відбулися консультації між представниками Російської Федерації, Європейської комісії. На жаль, з якоїсь причини "Газпром" не приїхав на ці консультації, він вважає, що йому це не зовсім цікаво, але всі інші були присутні", – сказав Коболєв.

За словами керівника "Нафтогазу", на зустрічі був представлений звіт.

"З цього звіту червоною лінією добре видно, як росіяни і в тому числі представники Європейської комісії активно використовують проти української позиції інструмент чи аргумент того, що ми досі не закінчили свою домашню роботу", – зазначив Коболєв.

Читайте також: Стaлo вiдoмo, скiльки будуть плaтити укрaїнцi зa гaз у вeрeснi

Зокрема, за словами Коболєва, Україні закидають досі не проведений анбандлінг (відокремлення оператора газотранспортної системи). Очільник "Нафтогазу" зазначив, що до представників Єврокомісії донесли позицію України про те, що до завершення контракту з "Газпромом" анбандлінг провести неможливо.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітраж присудив сплатити на користь "Нафтогазу" $4,63 млрд. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов’язаний виплатити $2,56 млрд. "Газпром" зарезервував $4,7 млрд для штрафу Стокгольмського арбітражу.

"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" ще $15 млрд у разі відмови росіян від транзиту газу Україною і почав стягувати з "Газпрому" $2,6 млрд. Борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" зріс на $50 млн. Суд арештував голландські активи "Газпрому", щоб виплатити Україні $2,6 млрд. Британія заморозила активи "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Україна, ЄС та РФ домовились розробити дорожню карту переговорів щодо транзиту газу.

"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" ще $11,6 млрд у міжнародному арбітражі. "Газпрому" обмежили можливість залучати міжнародні кредити через суд з "Нафтогазом".

"Газпром" скоротив обсяги транзиту газу до Європи через Україну та Білорусь.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter