У скандальному Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок", що знаходиться за адресою м. Луцьк, вул. Кравчука, 6 провели позапланову ревізію, стосовно численних скарг колишнього працівника Центру Глухих Олександра, який був незаконно звільнений із посади.

Читайте також: На Волині вихователька вдарила ногою дитину-аутиста, яка малювала олівцем по її столі

Нагадаємо, що після публікації про побиття дитини у "Проліску" в травні до редакції "Під Прицілом" звернувся колишній працівник закладу, який повідомив журналісту про численні порушення, які відбуваються у Центрі з боку керівництва – зловживання адмінресурсом та некоректна поведінка. Олександр також повідомив, що директор Стельмащук Олександр Ростиславович здійснив преміювання максимально наближених до себе осіб: головного бухгалтера, заступника директора Вікторію Потейчук, завідуючого відділення Ярослава Омельчука і, звісно, себе самого. Повідомляється, що на преміювання було витрачено солідні кошти, а на заохочення кожного з перерахованих працівників – суми, де фігурують п’ятизначні цифри.

Тож, чоловік написав скаргу до Державної аудиторської служби України із проханням перевірити "Пролісок" та вияснити на підставі чого керівництво закладу отримує такі солідні премії.

Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області було проведено ревізію у Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок" у період із 01. 04. 2018 року по 01. 05. 2018 року з окремих питань фінансово-господарської діяльності та у період із 29. 05. 2018 року по 08. 08. 2018 року у відповідності до питань програми ревізії та робочого плану з відома директора Центру Стельмащука Олександра та в присутності головного бухгалтера Сліпчук Оксани. Саме цей період ревізії і виявив порушення у нарахуванні премій керівництву "Проліску".

Як стало відомо із акту про перевірку, який журналістам "Під Прицілом" надали в Управлінні Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області у відповідь на журналістський запит, порушення у преміюванні окремих осіб Центру все ж таки були.

Зокрема встановлено, що виплата премій здійснювалась з недотриманням обмежень, встановлених Колективним договором та у розмірах, більших ніж визначено наказами керівника на преміювання , внаслідок чого упродовж ревізійного періоду надміру нараховано та виплачено премії 11 працівникам Центру на загальну суму 176, 2 тисячі гривень та керівнику Центру – 55 тисяч гривень.

Від так, як стало відомо, посади соціального педагога та юрисконсульта, які раніше займав Стельмащук Олександр, то вони не дають право на надбавку за вислугу років на посаді директора Центру.

При цьому, виплата премій проводилась в основному окремим працівникам "Проліску", в тому числі завідуючому відділенням Омельчуку Ярославу та заступнику директора Вікторії Потейчук, при відсутності інформації щодо оцінювання особистого внеску працівників в результати роботи Центру та не зазначено підстав на надання премії іншим працівникам, що суперечить Положенню про преміювання.

Читайте також: "Вона смердить", – вихователька луцького "Проліска" про дитину-інваліда

Крім того, у Центрі були факти завищення надбавок за вислугу років, за складність та напруженість в роботі та виплати заробітної плати і премії за невідпрацьований період, що призвело до значних збитків для закладу.

Також, як стало відомо, керівнику Центру було нараховано надбавку за вислугу років, виходячи зі стажу роботи в установах соціального захисту населення, тобто враховано стаж роботи в управліннях та службах, які не відносяться до роботи в реабілітаційному Центрі.

У коментарі журналісту "Під Прицілом" директор Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок" Стельмащук Олександр відмовився надавати будь-яке пояснення стосовно перевірки у закладі:

"Ми надали заперечення в Держаудитслужбу. На сьогоднішній день ми чекаємо розгляду даних питань в Управлінні по боротьбі з економічними злочинами. Не виключено, що свою позицію ми будемо відстоювати у суді. А коментувати будь-що я відмовляюся", – зазначив директор Центру.

Як стало відомо "Під Прицілом" з власних джерел, завідуючий відділенням Омельчук Олександр звільнився з посади ще до кінця завершення ревізії, а усі матеріали по результатах перевірки були надані до правоохоронних органів.

Окрім того, нещодавно заклад перевірили представники Міністерства соціальної політики із Києва, та які будуть результати цієї ревізії – наразі невідомо, адже справу взяли на детальний розгляд у Міністерство.

Тож, залишається лише здогадуватись, які ще порушення відбуваються у закладі та у чому полягає робота керівництва вцілому, раз вони отримують такі премії. Адже відомо, що на "наполегливу працю" керівництва уже неодноразово скаржились як батьки, так і працівники, тому що уже не вперше відбувається скандал навколо даної установи. Проте, на жаль, усі спроби притягнути винних до відповідальності виявилися марними.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter