Президент Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію видобутку бурштину та введення штрафів за незаконний видобуток в розмірі від 3 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень) або позбавлення волі на строк від 2 до 3 років.

Читайте також: Через річку Західний Буг переправляли найбільшу за рік контрабанду бурштину (фото)

Про це йдеться в тексті відповідного законопроекту №2240, опублікованого на сайті Верховної Ради.

Згідно із законопроектом, спецдозвіл на вивчення і розробку родовища з подальшим видобуванням бурштину видається терміном до 5 років, при цьому площа ділянки, на яку видається спецдозвіл, не може перевищувати 10 га.

Закон, зокрема, передбачає введення тимчасового мораторію на вивезення необробленого бурштину за кордон, а за нелегальний видобуток вводиться кримінальна відповідальність.

Незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення та переробка бурштину, походження якого не підтверджується відповідними документами, карається штрафом від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень або обмеженням волі на строк від 2 до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Також передбачено штраф до 5,1 тис. гривень за ведення видобутку з використанням обладнання, яке підлягає обов’язковій сертифікації або показники безпеки якого наводяться в нормативних документах і підлягають підтвердженню відповідності шляхом сертифікації, але не пройшли їх.

Читайте також: На Рівненщині продовжують незаконно видобувати бурштин

Крім того, закон знижує ставки рентної плати за видобуток бурштину з 25% до 15% з вирахуванням з цієї плати 30% на користь місцевих громад, і прибирає ряд дублюючих і архаїчних погоджень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook