Рішення уряду про обмеження доступу до купівлі антибіотиків запрацює приблизно в кінці 2019 – на початку 2020 року. Ці заходи будуть впроваджувати разом із введенням електронної системи e-health.

Читайте також: В Україні заборонили ліки від деменції

Про це в ефірі ObozTV повідомив начальник відділу антибіотикорезистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров`я МОЗ Олександр Мацьков. Він зазначив, що це рішення стосувалось не лише антибіотиків, а й противірусних, антигельмінтних та інших засобів.

"Планом передбачається, що протягом другого кварталу 2019 року буде розроблено ряд нормативно-правових актів щодо посилення контролю за відпуском антибіотиків в аптеках. Це впроваджуватиметься разом із розширенням можливостей електронної системи e-health", – сказав він.

Читайте також: Названо серйозну небезпеку популярних ліків

Мацьков запевнив, що відпуск антибіотиків за рецептом – це європейська практика. Він додав, що такий контроль буде поширюватися тому, що в Україні існує проблема недоцільного застосування таких ліків.

"Антибіотики і зараз повинні продаватися за рецептом, але насправді ми стикаємось із ситуацією, коли кожен бажаючий може звернутися у аптеку і придбати ліки без рецепту, не усвідомлюючи взагалі, як правильно застосовувати цей препарат. Тому контроль за відпуском антибіотиків в аптеках буде посилюватися", – зазначив Мацьков.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook