Аби відтягнути розгляд справи по суті, що стосується позову Маневицької місцевої прокуратури до Прилісненської ОТГ через її співпрацю з КП "Волиньприродресурс", прокурори навмисне готують численні клопотання, долучаючи нові докази. До того ж, подають їх у короткі терміни, аби у відповідачів не було достатньо часу розглянути всі документи та підготувати аргументи у відповідь, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Читайте також: Як прокуратура Волині тисне на громаду і заважає законній роботі комунального підприємства

Про це йшлося під час підготовчого засідання в Господарському суді Волинської області 10 липня.

Так, передусім стало відомо, що ухвалою від 19 червня розгляд справи доручено колегії суддів у складі голови, судді Софії Костюк, суддів Валентини Дем’як та Інни Якушевої.

Читайте також: Депутат Волиньради проти видобутку бурштину КП "Волиньприродресурс", бо хоче мати частку?

Прокурор Тетяна Романішина, своєю чергою, зазначила, що змінилася підстава позову.

"У той час, коли пред’являвся позов, прокуратура не мала даних про те, яка територія ділянки (у селі Галузія, – ВН) входить у межу Прилісненської сільради, а яка знаходиться поза її межами. Відповідно до листа Держгеокадастру, 2,2 гектара ділянки знаходяться в населеному пункті, а 6 гектарів – поза межами населеного пункту. Там різні розпорядники. Тому частину ділянки ми вимагаємо повернути Прилісненській сільраді, а частину – Волинській ОДА", – сказала Тетяна Романішина.

Вона зазначила, що прокуратура також подала заяву про залучення до справи третьою стороною Волинської ОДА.

Водночас, як запевнив прокурор Леонід Скучинський, на земельній ділянці, про яку йде мова, археологи виявили велику кількість необробленого кременя, а також кремнієвого посуду.

Читайте також: Чому бюджет Волині не наповнюється грошима від видобутку бурштину і яка роль прокуратури та президента

Заступник директора КП "Волиньприродресурс" Анатолій Капустюк зауважив, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах Прилісненської сільради, а "Держгеокадастр лише обліковує землю, однак не має права визначати межі ділянки".

"У Публічній кадастровій карті України чітко вказано, що ці землі входять до населеного пункту. Натомість прокуратура ігнорує дані з цього офіційного реєстру і називає їх неточними, наполягаючи на тому, що частина ділянки виходить за межі села. Саме таким чином вони й намагаються залучити Волинську ОДА третьою стороною", – акцентував Анатолій Капустюк.

"Прокуратура зловживає процесуальними правами і не надсилає всі документи другій стороні, аби вона вчасно їх вивчила", – наголосив юрист Прилісненської сільської ради Антон Приймаченко. Та додав, що, на його думку, прокуратура просто намагається відтягнути розгляд справи.

Аби детально з’ясувати питання визначення меж земельної ділянки, представник КП "Волиньприродресурс", адвокат Володимир Корзаченко подав клопотання про те, щоби суд під час розгляду справи по суті допитав сертифікованого спеціаліста, інженера, який розробляв проектну документацію по вищезгаданій ділянці, адже він зможе дати відповідні пояснення суду щодо встановлення меж земельної ділянки.

Суд задовольнив заяву прокурорів про долучення третьою особою на стороні позивача без самостійних вимог Волинської ОДА, а також клопотання відповідача про виклик свідка – інженера-землевпорядника.

У зв’язку з задоволенням розглянутих заяв, клопотань підготовче засідання було відкладено.

Нагадаємо, прокуратура Маневицького району позивається до Прилісненської ОТГ із вимогою скасувати рішення про співпрацю та надання в користування земельної ділянки КП "Волиньприродресурс". Позов прокуратура ґрунтує на рішеннях майже десятирічної давності, які втратили свою актуальність ще у 2011 році.

На першому підготовчому судовому засіданні, яке відбулося на початку травня, стало відомо, що, крім Прилісненської сільської ради, відповідачем у справі виступатиме також КП "Волиньприродресурс". Водночас Маневицька місцева прокуратура збільшила позовні вимоги. Окрім визнання рішення сільради про передачу в користування КП "Волиньприродресурс" ділянки незаконним, прокурор вимагає, у випадку виграшу справи, повернути земельну ділянку у власність сільради і відшкодувати судовий збір, сплачений прокуратурою, в розмірі 5,286 тисячі гривень.

Своєю чергою, ухвалою, винесеною 12 червня, до вирішення спору по суті КП "Волиньприродресурс" заборонено вчиняти будь-які дії, пов’язані з проведенням георозвідувальних робіт на земельній ділянці площею більше 8 гектарів на територію села Галузія Маневицького району.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter