У понеділок, 21 січня, жителі п'яти континентів споглядали повне місячне затемнення. У той же день відбулося ще дещо: в 4:41:43 в Місяць врізався метеорит.
Доктор Фріц Хельмут Хеммер сфотографував затемнення з Канарських островів і зобразив вогненна куля.

Читайте також: Землю накриє "пекельне" явище: як уберегтися та що не можна робити

"Це щасливий випадок! На знімках, зроблених незадовго до цього і всього через кілька секунд після, нічого немає. Вогненна куля був недовгим, і я радий, що зловив його в цій двухсекундной витримці", – прокоментував Хеммер, передає "Znaj. ua".

Після затемнення з'явилися десятки знімків і відеороликів, на яких видно зіткнення. Вивчаючи один з них, зроблений Крістіаном Фрешліном з Нідерландів, геолог Джастін Коварт визначив селенографічні координати місця удару, згідно з якими метеорит впав на захід від місячного кратера Лагранжа. Про цю подію повідомили місцеві ЗМІ.

До цього вченим не вдавалося зафіксувати зіткнення метеорита з місяцем прямо під час місячного затемнення, проте на цей раз видовище могли спостерігати майже всі бажаючі.

Читайте також: Найбільший зорепад року станеться цієї ночі

Спочатку може здатися, що метеорит може становити загрозу для Місяця, але це не зовсім так. Згідно з повідомленнями вчених, метеорити постійно падають на Місяць. Зазвичай удари реєструються кожні 2-3 години. Розміри каменів варіюються від тенісного м'яча до величезних брил, що вивільняє при зіткненні енергію, рівну тоннам тротилу. Але на відміну від багатьох інших зіткнень, цей метеоритний удар був зафіксований під час повного місяця, коли сліпучий місячне світло зазвичай затьмарює світло будь-якого вогненної кулі. Під час затемнення тінь Землі на годину перетворила місячний день в ніч, що і дозволило побачити метеорит.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter