Психічне здоров’я українців значною мірою залежить від наявності самостійної православної церкви.

Читайте також: На Волині УПЦ МП буде судитись з громадою, яка вирішила перейти до Помісної церкви

Про це пише у своєму блозі на "Українській правді" психоаналітик, кандидат психологічних наук Спартак Суббота.

За його словами, самостійна помісна церква є елементом державотворення і центром духовного впливу на душевний стан громадян.

"Мета будь-якої релігії – вплив на душевний стан та використання його для володіння суспільною думкою. Релігійні епохи, що моментально змінювали народи, відійшли у минуле, але пам'ять про те, як ці народи здійснювали неймовірні перетворення, не дають спокою сучасним політикам", – стверджує експерт.

На думку Субботи, події останніх п’яти років породжували в українцях внутрішній хаос та створювали сильну психологічну проблему дефіциту відчуття приналежності до соціальних груп та українського суспільства в цілому.

"Нещодавні соціологічні дослідження компанії "Seetarget" виявили поступове зростання самоусвідомленості й формування позиції: "Я – українець", "Ми – українці". Особливо позитивно на українське суспільство у цьому плані може вплинути створення помісної православної церкви", – упевнений психоаналітик.

Читайте також: В УПЦ МП заявили, що не будуть проводити богослужінь із ПЦУ

Він наводить приклад надання патріархом Костянтинопольским томосу про автокефалію Православній церкві Чеських земель та Словаччини.

Через рік після цієї події соціологічне опитування представників релігійного прошарку цих держав показало зростання усвідомлення національної ідентичності.

"Приклади створення інших помісних церков за останні роки дають нам надію на завершення формування української політичної нації. Тобто, створення єдиної української помісної церкви породить механізм впливу на всі соціальні групи без винятку. А відтак кожен почуватиметься приналежним до великої спільноти, що зветься українським народом", – резюмує експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter