Упродовж останніх 12 місяців зареєстровано десятки нападів на різноманітні публічні заходи та окремих громадян, тож міжнародні спостерігачі закликають владу навести лад у відносинах із націоналістичними організаціями і перевести їх діяльність у правове поле.

Читайте також: Парасюк та Добкін підписалися за імпічмент Порошенку

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Молоді люди в одностроях, прапори з кельтськими хрестами і рунічними символами, факельні марші з ультра-націоналістичними гаслами, невідома раніше організація "Національні дружини" обіцяє новий український лад – останнім часом радикальні організації ніби змагаються між собою, хто є  радикальнішим. Наслідком правозахисники вважають інцидент із ромами у столиці на Лисій горі, де було розгромлено цілий табір.

Журналісти спробували поспілкуватися з представниками радикальних організацій, про які згадували в звіті, але єдиним зголосився Микола Коханівський, котрий зараз під слідством у кількох кримінальних провадженнях. У поліції поза камерою його діяльність називають "бандитизмом", сам він вважає інакше.

"Ми собі свою межу самі визначаємо. Ми вважаємо так: держава знаходиться в стані внутрішньої окупації. Держава, і в тому стані влада державна, вона загрожує нашій нації. Відповідно, ми з таким станом речей боремося", – заявив він.

Читайте також: "С14" заперечує виконання "замовлень" СБУ

Акції за участі Коханівського і його колег-радикалів часто показують російські ЗМІ. Колишній розвідник Микола Маломуж вважає, що це невипадково. "Давайте після цього оцінимо ситуацію, як російське телебачення показало ці картинки? Що в Україні фашизм, що в Україні діють радикали, тому дивіться і росіяни, і кримчани, і донетчани, відповідно, і самі ж українці, що у вас твориться. Ви хочете оцього?", – тлумачить він. Маломуж каже, що не лише російські телеканали мають зиск від радикальних акцій в Україні – передовсім за допомогою патріотичної молоді заробляють їхні куратори.

"Рекет, який пов'язаний часто з політичними вподобаннями, подавленням конкурента, віджимання, про що ми говорили на початковому етапі після Майдану. Наприклад, великі забудови в Києві. Оперативна інформація – вимагали по 300-350 тисяч доларів", – твердить він.

Правозахисник Тарас Шевченко вважає, що держава мусить узяти під контроль радикальні рухи, інакше проблем із часом тільки більшатиме. "У цьому, на моє переконання, нічого хорошого для країни немає. Тому що коли ми будемо переходити до суду Лінча, до нападів, до побиттів – це лише розвалює країну, а не укріплює її", – пояснив він. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter