Від 1 квітня 2020 року в Україні стануть безплатними інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень. Оплату медичних закладам ці послуги за підвищеним тарифом здійснюватиме Національна служба здоров'я України. У Програмі медичних гарантій на це передбачено близько 1 млрд грн.

Читайте також: Може викликати рак: заборонили популярні ліки для шлунку

У НСЗУ наголошують, що впровадження ранньої діагностики онкозахворювань дає можливість врятувати тисячі життів. Саме тому інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень − мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія − визначено пріоритетними послугами та будуть безоплатними для українців.

У Нацслужбі пояснили, що на інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень слід обов'язково буде мати направлення від сімейного лікаря або іншого лікаря. Підставою для проведення безоплатних інструментальних досліджень є й вік пацієнта. Мамографія призначається жінці від 40 років та старше, гістероскопія – від 50 років та старше. Езофагогастродуоденоскопія, цистоскопія, бронхоскопія − для пацієнтів від 50 років і старше, колоноскопія – від 40 років і старше.

Ендоскопія буде кількох видів, зокрема, діагностична, з забором аналізу біопсії та з лікувальною маніпуляцією. Гістологічні обстеження теж входять у вартість, тобто будуть безоплатними для пацієнта.

Усі обстеження будуть проводитися із дотриманням стандартів знеболення.

Нині Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. За даними Національного канцер−реєстру, щорічно близько 140 тисяч українців дізнаються, що у них рак. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку. Щороку від раку помирають понад 65 тисяч українців, 35% з них – люди працездатного віку. Показник смертності при цьому є значно вищим порівняно з розвинутими країнами Європи.

Читайте також: Лікарі назвали найнебезпечнішу кашу для дітей

Водночас українці часто звертаються до лікарів, маючи вже запущені форми онкозахворювань. Це впливає і на рівень виживаності, і на вартість лікування. Що раніше виявлено хворобу, то більше шансів у пацієнта успішно її вилікувати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook