Облаштувати центр реабілітації бійців АТО можуть на базі корпусу №2 Волинської обласної клінічної лікарні вже до кінця доку. Кошти для цього планують виділити влітку, під час розподілу коштів перевиконання бюджету області. У разі втілення проекту, реабілітаційний центр може стати одним із найпотужніших на заході України.

Читайте також: Бійці волинського "Світязя" вирушили на Донба

Про це йшлося під час зустрічі бійців АТО, голови Волиньради Ігоря Палиці, міської влади, керівників медичних закладів та представників ОДА 30 травня, повідомляє Інформаційне агенство "Волинські новини".

Як зазначив голова Волинської облради, розраховувати на бюджетні кошти по "соцеконому" до виборів не варто, тому треба виходити з тих фінансових ресурсів, які реально залучити зараз.

Після того, як на позачерговій сесії Луцької міської ради з бюджету міста виділили 5 мільйонів гривень на облаштування профільного центру, очільник обласної лікарні Іван Сидор запропонував організувати його на базі лікарні в Боголюбах. Тим паче, що починати нове будівництво не прийдеться – в медзакладі завершуються роботи з підготовки реабілітаційного центру.

"Центр на 70%-80% готовий. Ми вже закупили туди апаратури на 3 мільйони гривень. Там просторі коридори, стоїть сучасна апаратура, є сауна, басейн, велика територія, свіже повітря, ліс. Робимо ремонт своїми силами. Це важко, тому й просимо додаткове фінансування, адже потрібно ще докупити обладнання", – каже Іван Сидор.

Читайте також: Завдяки Ігорю Палиці військові госпіталі матимуть потрібне обладнання

Та додає, що отримавши необхідні кошти, реабілітаційний центр зможуть відкрити за 2-3 місяці.

"Коли нам це вдасться, то ви побачите, який він буде потужний. Подібного немає на заході України, навіть жодні приватні центри з ним не зрівняються", – наголошує Іван Сидор.

Окрім надання реабілітації, розповідає заступник головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні Микола Юрко, який керує філіалом лікарні в Боголюбах, у медзакладі мають намір відкрити і профільне відділення для підвищення рівня діагностування.



"Площа реабілітаційного центру велика, майже 400 квадратних метрів, він буде структурним підрозділом обласної клінічної лікарні. Коли центр запрацює, то в ньому проходитимуть реабілітацію хворі з цереброваскулярною патологією, з нейрохірургічними травмами, люди після операцій на головному мозку, після інфарктів, операцій на серці, пацієнти із заміною суглобів, після травм на колінах, які мають проблеми з хребтом.

І найголовніше, до нас можна буде приїжджати як на амбулаторне лікування, так і на стаціонарне. Також відкриємо і відділення реабілітації", – пояснює Микола Юрко.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив, що ідея облаштування реабілітаційного центру в Боголюбах – більш ніж доречна.

"Ця пропозиція дуже цікава та реальна до виконання. Як на мене, раціональніше завершити уже майже готовий реабілітаційний центр, ніж починати робити новий на базі колишнього водолікувального корпусу, який зараз у передаварійному стані.



У Боголюбах ремонт стін вже майже завершений, уже закуплено багато дороговартісного обладнання, а приміщення розташоване біля лісу, де можна облаштувати рекреаційну зону. Щодо транспортного сполучення, то воно тут хороше, ходять дві маршрутки №№31 і 47", – зауважив Ігор Поліщук.

Читайте також: Ремонт інфекційної лікарні та перинатального центру у Луцьку профінансують завдяки домовленості Ігоря Палиці із Прем'єр-міністром

Ігор Палиця зазначив, що гроші на завершення робіт у лікарні в Боголюбах планують виділити в липні-серпні під час поділу коштів перевиконання бюджету.



"З учасниками АТО ми працюватимемо на базі Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни. Там великий проект, будемо починати фінансування з наступного року. Думаю, цьогоріч Іван Сидор відкриє відділення фізичної реабілітації на базі лікарні в Боголюбах. Почнемо тут, а далі створимо якнайкращі умови.

Спільно ми дійшли висновку, що на базі Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги буде здійснюватись психіатрична та психологічна реабілітація. Керівник лікарні спільно з міською владою починають роботу над цим проектом. Його мають завершити теж цього року", – підсумував Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter