Медична реформа в Україні в багатьох куточках не дала позитивних результатів, а місцями і погіршила ситуацію. У селах амбулаторії розвалюються, справного медобладнання у лікарнях майже не залишилося, а самі медики – працюють за мізерну зарплату. 

Читайте також: Геть совок: Супрун вирішила "перебудувати" медустанови

Третина українців сьогодні проживає в сільській місцевості, а це близько 14 млн осіб. Цього місяця стартувала велика програма підтримки сільської медицини, одним з головних нововведень якої стала телемедицина – спілкування в лікарем через сучасні засоби комунікацій. На розвиток сільської медицини з консультаціями в інтернеті вже пустили близько 4 млрд грн. Однак є глибокі сумніви чи це запрацює, адже для цього потрібне необхідне обладнання, швидкісний інтернет, про що сільським ФАПАм доводиться тільки мріяти, а багато питань залишаються без відповідей.

Під час останнього робочого візиту до Камінь-Каширського району народний депутат Ірина Констанкевич побувала у селі Фаринки, люди тут у розпачі, бо ФАПУ немає, то ж за медичною допомогою доводиться їхати до району. Разом з тим у селі є занедбане приміщення для ФАПУ, однак немає відповідної документації і грошей на облаштування.

Читайте також: В Україні третина працівників сфери охорони здоров’я – пенсіонери або особи передпенсійного віку

У сусідньому селі Волиця чудовий сільський ФАП. Нещодавно за сприяння Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" було добудовано вхідного приміщення. Однак тут інша проблема – у селі тільки один сімейний лікар.

"Згідно положення нової медичної реформи я вже набрала 1800 пацієнтів, більше набирати не дозволяється, а ще три тисячі людей залишаються без лікаря. В нас був молодий лікар із Луцька, однак через мізерні заробітні плати лікарів та відсутність соціального забезпечення ніхто працювати не хоче, адже він може поїхати до сусідньої Польщі і заробити утричі більше", – розповідає лікар Оксана Кухтей.

Селяни теж не приховують свого розпачу та розчарування сучасною реформою, якою їх позбавили права на отримання медичної допомоги.

"Щоб якось допомогти жителям найвіддаленіших сіл, ми започаткували програму "Здоров’я – кожному мешканцю села", яка передбачає роботу виїзних груп лікарів на місцях. Протягом року програма успішно діє у Ківерцівському районі. Нині вона вже стартувала і у Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах.Ця робота дуже потрібна, бо на ці прийоми приходять переважно люди старшого віку, які не мають можливості та й фінансової змоги поїхати до райцентру чи обласного центру на такі огляди", – переконує Ірина Констанкевич.

Ірина Констанкевич переконана, що не потрібно чекати від уряду, коли ж нарешті будуть освоєні 4 млрд грн. на "сільську" медицину, які були надані в бюджеті ще в липні 2017 року. Не варто чекати, коли проведуть інтернет у кожне поліське село і почнуть лікувати "дистанційно", бо під загрозу ставлять життя людей, а селяни вмиратимуть лише тому, що порушено головні засади, гарантовані Конституцією: доступна, якісна і безоплатна медицина.

Наступний виїзний прийом лікарів відбудеться саме у селі Фаринки, що у Камінь-Каширському районі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter