У середу, 11 листопада, у режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання конфлікту на Донбасі на рівні глав делегацій. Йшлося обговорення за чотирма напрямками. Найбільших успіхів під час засідання досягли у гуманітарному напрямку. Про це повідомляється на сторінці української делегації для участі у ТКГ у Facebook.

Читайте також: У ТКГ назвали попередню причину смерті десантника на Донбасі

Політичний напрямок

Основою обговорення став "План спільних кроків учасників ТКГ з виконання Мінських домовленостей", запропонований главою української делегації Леонідом Кравчуком.

"Українська сторона підтримала ініціативу представників ОБСЄ провести позачергове засідання політичної підгрупи та запевнила у своїй готовності працювати в режимі 24/7 для якнайшвидшого погодження єдиного документу, сформульованого всіма учасниками. Основний аргумент – до кінця поточного року залишилося тільки два засідання ТКГ", – йдеться в повідомленні.

Гуманітарний напрямок

Україна виконала свої зобов’язання та 10 листопада відкрила усі наявні КПВВ для руху людей та транспорту.

"Сторонам вдалося досягнути певного просування в обговоренні умов розблокування російською стороною роботи КПВВ. Ці умови суто технічні. Представники ОБСЄ закликали російську сторону відкрити зі свого боку КПВВ для руху транспорту та людей найближчим часом, до кінця цього тижня", – йдеться в повідомленні.

Також українська сторона внесла свої пропозиції щодо порядку вирішення технічних питань і сподівається на швидку реакцію російської делегації.

Напрямок безпеки

Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, модератор робочої підгрупи з питань безпеки ТКГ, посол Яшар Чевік, підтримав наміри сторін дотримуватися режиму припинення вогню. Він відмітив, що режим припинення вогню у цілому зберігається вже 108 діб і спостерігається зменшення кількості обстрілів та використання важкого озброєння (мінометів).

Читайте також: Кравчук розповів, коли амністують учасників війни на Донбасі

Також українська делегація продовжує наполягати на початку гуманітарного розмінування – пропозиції, яку вніс президент України Володимир Зеленський під час Паризького саміту 9 грудня 2019 року. Мова йде про заміновані 19 ділянок, як-то: кладовища, електромережі, об’єкти водопостачання, що розташовані на лінії розмежування.

За словами Кравчука, "украй важливо почати розмінування до різкого погіршення погодних умов, яке унеможливить це фізично".

"Глава української делегації закликав повернути додому до Різдва та Нового року усіх взаємно утримуваних осіб, що стало б прикладом високої моралі та відповідальності учасників, ознакою їх прагнення домовитись і щодо решти позицій", – зазначається в повідомленні.

Економічний напрямок

Представники ОБСЄ підтримали пропозицію української делегації створити на КПВВ "зелені коридори" для малорухомих громадян, які зможуть без перешкод пересуватися поза загальною чергою та безперешкодно отримувати пенсії, соцвиплати, адміністративні та фінансові послуги.

Сторони почали опрацьовувати технічну сторону пропозиції.

"У цілому можна зазначити певне просування по всіх чотирьох напрямках. Є позитивні ознаки того, що найближчим часом вдасться забезпечити роботу КПВВ в обох напрямках. Українська делегація вважає дуже важливим провести до кінця поточного року нову зустріч на вищому рівні у Нормандському форматі, яка б стала потужним імпульсом для підведення підсумків проведеної за рік роботи та окреслення політико-дипломатичних шляхів щодо подальшого їхнього виконання", – резюмується повідомлення. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook