28 листопада у православних християн розпочався Різдвяний піст. У цей час багато вірян змінять свій звичний раціон — відмовляться від споживання тваринних продуктів на користь рослинної їжі. про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

У Різдвяний піст потрібно утримуватися від деяких продуктів - мяса, молока, сиру, вершкового масла. У порівнянні з Великим постом Різдвяний піст вважають не строгим. На ринку люди з прилавку змітають рибу, гриби, крупи, овочі, квашені огірки та капусту. До слова, один кілограм моркви вам обійдеться в 5 гривень, картоплі – 4 гривні, півлітри квашеної капусти в середньому коштує 7 гривень, свіжі огірки та помідори по 42 гривні за кілограм.

В понеділок, середу та п’ятницю потрібно вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок та четвер з олією. У суботу та неділю аж до 2 січня до них додається риба. Вміст саме риби є основним продуктом, за кілограм хеку вам доведеться заплатити 75 гривень. Найдорожчий продукт для пісного столу сушені гриби, за в’язку з кишені доведеться викласти від 50-ти до 200 гривень. Дешевші шампіньйони – по 30 гривень. Проте, далеко не всі дотримуються посту, а дехто зазначає, що постити потрібно не лише тілом, а й душею.

Існує також ряд обставин, що дозволяє людині послаблювати піст – це хвороба, важка фізична праця, похилий вік.  Також від посту звільняються вагітні жінки та малі діти, а головна мета посту зберегти свою душу в чистоті до Різдва Христового.