Ресвератрол, природний антиоксидант, у великій кількості є присутнім в шкірці червоного винограду. Це з'єднання, вважають вчені, благотворно впливає на тривалість життя і запобігає цукровому діабету.

Читайте також: Алергія на холод: що це таке та як з нею боротись

Увагу на нього звернули після того, як вчені виявили, що з його допомогою збільшується тривалість життя деяких організмів. Пізніше були проведені досліди на мишах, їх годували ресвератролом і висококалорійною їжею. Гризуни не лише не набирали вагу, у них не було навіть натяку на розвиток цукрового діабету, пише terrawoman.

Група дослідників, яка активно просувала ресвератрол в маси, потім заснувала біотехнологічну компанію Sirtis (по назві ферментів SIRT1 з сімейства сиртуінів, що регулюють ключові функції організму, у тому числі біологічне старіння). У 2008 році за 720 мільйонів доларів Sirtis придбала компанія GlaxoSmithKline. При цьому довести вплив ресвератрола на фермент SIRT1 так і не вдалося.

Читайте також: Секс допомагає чоловікам вберегтися від поширеної хвороби

Сьогодні американські вчені зосереджені на дослідженні іншого ферменту – AMPK (протеінкіназа, що аденозинмонофосфат-активуюча), що бере участь в енергетичному забезпеченні клітин, який також активується під впливом ресвератрола. Проте на АМРК ресвератрол діє тільки за наявності циклічного аденозинмонофосфата (ЦАМФ) – універсальної молекули, яка робиться, коли клітина відчуває нестачу в енергії.

Але і це ще не все. ЦАМФ може бути блокована ферментами фосфодіестераза (ФДЭ), вони її розщеплюють, а ресвератрол якраз підвищує в клітинах рівень ЦАМФ. Це і стимулює енергообмін в організмі, таким чином, спалюються зайві жири і вуглеводи.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter