Глава представництва Світового банку (СБ) в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен розповіла, як українські банки обманюють своїх клієнтів і забирають собі їхні гроші.

Читайте також: Українці стають жертвами нової шахрайської схеми

Звичайні люди можливо навіть не усвідомлюють масштаби шахрайства в банківській сфері, заявила вона в інтерв’ю НВ.

"Були ті, хто збирав депозити у людей і клав ці гроші собі в кишеню або видавав у вигляді кредитів власним компаніям і пов'язаним особам. Значна частина цих грошей осіла на Кіпрі і в офшорах", – сказала вона.

Кахконен підкреслює, що зараз важливо зробити так, щоб банки вели свій бізнес чесно, кредитували домогосподарства і компанії за розумними ставками.

"Частка поганих кредитів в Україні становить більше половини від загального портфеля. А це призводить до того, що банки не підвищують свої кредитні ставки, так як ризики неповернення великі. Тому рівень закредитованості приватного сектора дуже низький. Ми тісно співпрацюємо з Національним банком і Міністерством фінансів, щоб вирішити проблему поганих кредитів", – пояснила вона.

Вона зазначила, що Фонду гарантування вкладів передані значні активи, за допомогою яких можна повернути гроші в систему.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter