Її 25 років тримали в списку некорисних продуктів, і весь цей час вживання кави прирівнювали до шкідливої звички. Щоб довести зворотне, учені змушені були провести численні експерименти і дослідити сотні тисяч кавоманів. З 2016 року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила: кава не тільки не викликає рак, вона з ним ще й бореться.

Читайте також: Українці отримають змогу безкоштовно пройти понад 50 меддосліджень

Тепер напій, який бадьорить, починають призначати дієтологи. Кава здатна стимулювати наднирники і щитовидну залозу. Ці органи починають виробляють гормони, які прискорюють метаболізм і зменшують апетит. Хочете їсти, але розумієте, що це для вас зайве? Тоді просто випийте чашку кави, пише Сегодня.

Каву визнали дієтичним напоєм, тому що у філіжанці її міститься всього 4 ккал. Але якщо додати цукор, то вийде 100 ккал. А якщо влити молоко, то цілих 200 ккал – як повноцінний шоколадний батончик.

Без добавок кава має жироспалюючий ефект. Але не варто вживати її на голодний шлунок. А ось випити чашечку після прийому їжі піде на користь, так як поліпшить травлення. Дієтологи рекомендують дозволяти ароматне задоволення двічі на день, а тим, хто худне і не має проблем з тиском, то і до семи філіжанок, але без добавок.

На користь кавових зерен впливає і метод приготування. Найчастіше вдома ми просто заливаємо каву гарячою водою. Але більше користі буде, якщо ви приготуєте напій в спеціальній турці. Тут трохи інша технологія: каву заливають холодною водою і нагрівають, але в жодному разі не доводять до кипіння.

Читайте також: ТОП-5 напоїв, які можуть замінити каву

Що стосується зберігання, то краще тримати каву в зернах в прохолодному місці і в жерстяній банці, адже маслянистий продукт може псуватися і ставати гірким. Якщо ви любите більш м'яку каву, обирайте арабіку. Робуста більш насичена і гіркувата.

Розчинна кава майже не містить кофеїну, тому її можна давати навіть дітям, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter