Шахраї знову дурять стареньких людей і під виглядом нових інноваційних препаратів, що допоможуть повернути здоров'я, продають звичайні харчові добавки, які не мають ніяких лікувальних властивостей.

Читайте також: Конвоїр, який допоміг волинському "шлюбному" аферисту втекти, сам втрапив за ґрати

За це беруть у пенсіонерів десятки тисяч гривень, ідеться в сюжеті ТСН.

У свої 90 Олена Іллівна Лугова зберегла здоровий глузд та почуття гумору, підводить лише здоров'я: болять ноги, але найбільше турбує зір.

"Я не можу читати, не можу писати. Що напишу, не бачу, це мене мучить", − каже пенсіонерка. Вона зверталася до багатьох лікарів, а ті лише розводили руками. Аж раптом вселила надію реклама препарату по радіо.

"В об'яві було: великої ефективності, діє на всі сторони ока – і на роговицю, і на сітківку. Ну, на всі ці речі", – розповіла жінка.

Вона зателефонувала, чоловік представився лікарем, вислухав усі скарги і запропонував новий препарат, якого немає в аптеках. Він обіцяв, що завдяки лікам зір повернеться, але коштуватиме недешево – однак для Олени Іллівни зробить знижку. "Ну, я собі міркую, думаю, новий препарат, він може бути дорогий", – повірила пенсіонерка. Гроші, які відкладала на санаторій, віддала кур'єру, а він замість чудодійного препарату за 14300 гривень приніс дієтичні добавки, котрі в інтернеті коштують 250 гривень. Після цього телефон продавця перестав відповідати на виклики.

Однак залишився фіскальний чек із печаткою, а на ній – ідентифікаційний код та прізвище власника. У реєстрі фізичних осіб–підприємців знаходимо ім’я: Бондаренко Олександр Васильович. Указане й місце проживання, але вдома нікого немає, а сусіди кажуть, що чоловік живе неподалік. Син Дмитро все заперечує – каже, батько не торгує медикаментами і харчовими добавками. Але його телефон так само не відповідає.

Юристи кажуть, що шанси покарати недобросовісного підприємця невеликі, адже пенсіонерку ніхто не змушував купувати препарати, а те, що їй привезли не те, що обіцяли, складно довести.

"Тебе обманювали, наприклад, як? По телефону? Запису телефонної розмови нема. Як ти можеш довести, що тебе обманули? Не можеш ти це довести", – каже юрист Михайло Ілляшев.

Читайте також: Лучанин "придбав" у шахраїв автозапчастин на майже 30 тисяч гривень

Фахівці кажуть, що таких ошуканих тисячі, бо старенькі люди дуже довірливі.

"Вони вважають, що вони про них турбуються, вони вважають, що ця людина для них щось хоче зробити. Не хоче нажитися на них, а хоче для них щось зробити", – пояснює кандидат психологічних наук Олена Вознесенська.

Людмила Олександрівна Дибко теж повірила шахраям, які обіцяли вилікувати зір, і віддала більше 20 тисяч гривень.

"Заговорили мене. Задурили, компліментів наговорили. Я ще даю вісім тисяч, а потім іще чотири", – зізнається ошукана жінка. Пігулки вона приймала, але зір так і не повернувся.

Фармацевти коментують: добре, що не стало гірше, адже до таких дієтичних добавок слід ставитися з обережністю. 

"БАДи неможна використовувати з лікувальною ціллю. Це виключно харчові продукти, харчові добавки, які сьогодні використовуються для поширення в певних раціонах харчування", – каже директор аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

Читайте також: "Привіт з банку": телефонні шахраї спритно обчистили рахунки двох лучанок

ТСН під виглядом покупців телефонує по одному з численних номерів, котрі вказані в оголошеннях "чудодійних ліків" для "цілковитого одужання": за 8 тисяч гривень обіцяють привезти чотири упаковки препарату. Кур'єр приносить препарат і показує якісь папірці, серед них є навіть висновок Державної санітарно–епідеміологічної експертизи – щоправда, на якийсь інший препарат.

Кур'єр виправдовується: він просто доставляє препарат. Коли ж покупець відмовляюся його придбати, телефонує якомусь Євгену – той іще кілька хвилин вмовляє, але марно. Цього разу дурисвітам не вдалося нажитися, але вони в пошуках нової жертви. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter