12 жовтня – 285-й день року (286-й у високосному році) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 80 днів.

Читайте також: Синоптики назвали дату перших морозів в Україні

Іменинники

День ангела імені відзначають: Агатонік, Веніамін, Еварист, Зимислав, Карпо, Папіла, пише "То є Львів".

12 жовтня – Феофан Милостивий і Кириак Пустельник

За народним календарем сьогодні 12 жовтня – Феофана Милостивого. Зазвичай в цей день потрібно було влаштовувати полювання на зайця, після якого існувала традиція збиратися на пишне гуляння. Також в народі вірили, що тепло на Феофана обов’язково має повернутися. Однак погода в цей час була мінливою – з холодними вітрами і туманами.

Також 12 жовтня Православна церква вшановує пам’ять преподобного Киріака Відлюдника (Пустельника), який в 18 років став ченцем і трудився в обителі святого Євфимія, розташованой в місті Коринті. Пізніше Євфимій відправив його в Йордан до святого Герасима, який велів юнакові жити у себе в монастирському гуртожитку і працювати на різних послухах.

Звичаї і традиції дня

У цей день часто буває похмуро і туманно, можливий перший снігопад. З цього приводу в народі говорили: "Феофан накинув на сонце каптан".

На Феофана на зірки дивилися з півночі і говорили: "У нас під віконцем ріпи повний кошик". За повір’ям, тільки зірки могли дати благодатне світло в цей день.

12 жовтня святкували день мисливця. Мисливці гуляли по пороші, шукали іменинного зайця. Закінчували день застіллям, під час якого розповідали різні мисливські історії.

Відомо, що мисливці – люди забобонні. Вони вважають поганою прикметою, якщо перед полюванням зустрінуть недоброзичливця, насмішника або жінку (особливо стару). Щоб не наврочили удачу, мисливець, побачивши небажану особу, звертав зі шляху і йшов іншою дорогою. Якщо ж недоброзичливець перейшов йому дорогу, мисливець повертався додому і йшов на промисел пізніше і по іншій дорозі.

Читайте також: Готуйтесь, почнеться зима: синоптики шокували погодою на жовтень

Народні прикмети та приказки 

  • На небі 12 жовтня зірок багато – осінь буде сухою, а в наступному році збереш багатий урожай

  • Якщо людина народилася 12 жовтня, то її талісманом є опал. Сам по собі такий чоловік буде добрим

  • Ввечері або пізно вночі з’являється туман – прикмета, що найближчим часом заморозків не буде

  • В лісі 12 жовтня пізні гриби з’явилися – сніг теж буде пізно

  • Свіжий ранковий вітер посилюється в денний час, а до вечора слабшає – за прикметами погода буде ясною

Чого не можна робити 

У батьківську суботу не можна замовляти панахиду за не православними або за тим, хто покінчив життя самогубством. Цвинтарі можна відвідувати, але не влаштовувати там гучну гулянку з алкоголем. Якщо не можете піти в храм або на цвинтарі, дозволено пом’янути близьких вдома.

Є й інші заборони, які ніяк не пов’язані з батьківського суботою, але більше з днем Олександра Ситника, Феофана Милостивого і Киріака Відлюдника. Не грайте в карти – втратите удачу. Не вітайтеся з першим гостем, тому що так він забере у вашої сім’ї здоров’я. Якщо поставите паркан, до вас скоро навідаються злодії, а якщо побачили кошеня, що прибилось в цей день до хати, воно несе нещастя. Не сумуйте, інакше весь рік будете плакати. Всі сьогоднішні злі справи до вас повернуться бумерангом. Не можна мити голову – полисієте. Слідкуйте за сіллю, якщо вона закінчиться, то весь рік буде голод і безгрошів’я. І нікому її не давайте в борг, так віддасте і сімейне щастя. І останнє – не беріть в руки дріб’язок, інакше великих грошей у вас ще довго не буде.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook