У Нововолинську люди уже кілька років поспіль потерпають від роботи одного із найбільших заводів Волині. За словами мешканців, жителі прилеглих до заводу територій мають проблеми зі здоров’ям, а земля поблизу підприємства та житлові будинки щоранку вкриті шаром пилу, який лишається від виробництва тирсоплит. 

Читайте також: ОТГ Волині можуть отримати можливість самі визначати, які дороги ремонтувати за кошти області

Нестерпний сморід, пил та туман над житловими будинками. Жителі з трьох мікрорайонів міста скаржаться на те, що потерпають від викидів заводу "Кроноспан", який розташований неподалік житлових будинків. З цього приводу відбулися чергові громадські слухання під назвою "Хочу дихати".

Зазначимо: завод "Кроноспан" займається виробництвом фанери та деревних плит. Однак місцеві мешканці вже багато років поспіль виступали проти його діяльності через викиди, які, за їхніми словами, спричиняють дискомфорт та негативно впливають на здоров’я.

Читайте також: На Волині відкриється завод відомого європейського бренду

Коли люди дізнались про те, що в їхньому місті будуватимуть цей завод, то одразу виступили проти того, щоб таке виробництво функціонувало на їхній території. Тоді місцеві жителі зібрали більше 20 тисяч підписів проти його будівництва. Однак, не дивлячись на це, у 2009 році "Кроноспан" запрацював. 

На зустрічі лунали різні пропозиції: звертатися до екологічної інспекції, профільного міністерства та президента, встановити прилади для вимірювання викидів шкідливих речовин, або ж взагалі закрити підприємство.

Голова депутатської екологічної комісії Нововолинської міськради Віктор Марчак зазначив, що боротьба за чисте повітря триває кілька років. Наразі вони домоглися від заводу, щоб ті встановили фільтри, які мали б зменшити кількість викидів.

Однак, є інформація, що фільтри встановлені, але просто їх не вмикають. Задля економії. Завод розташований за 200 метрів від житлових будинків. Запах дійсно не приємний. Над людськими городами та будинками утворилася хмара пилу. Жителі розповідають, що дихати не можливо.

У підсумку мешканці міста вирішили зібрати ще більше підписів та звернутися у всі установи, які можуть допомогти їм у вирішенні цієї екологічної проблеми. Однак окрім викидів є ще одне питання, яке бентежить нововолинців – завод "Кроноспан" планують розширювати. А це викликало ще більше обурення серед громадян, які зацікавились: хто ж дав дозвіл на це будівництво. Раніше цими питаннями займалась Державна архітектурно-будівельна інспекція у Волинській області. Однак виявилось, що нині ці повноваження передані Нововолинській міській раді.

Виявляється, що міська рада вирішила надати дозвіл на будівництво нового заводу. Невже керівника міста зовсім не хвилює той факт, що підприємство буде знаходитися ще ближче до людей? У екологічній інспекції Волині кажуть, що при будівництві будь-якого заводу надається дозвіл на певну кількість викидів у повітря. Відповідно за це платиться податок у бюджет.

Якщо ж викидів більше ніж зазначено у ліцензії, накладаються штрафи. Однак, справа не у кількості, а у їх шкідливості для мешканців міста. Самі ж керівники підприємства на наші дзвінки не відповіли. Наразі, юристи радять громаді зібрати підписи та написати колективне звернення у всі профільні установи для вирішення проблеми, адже від цього залежить здоров’я їхніх дітей. 

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook