Тисячі дітей по Україні законно не відвідують школу та навчаються вдома. Якщо раніше законність цього методу була сумнівна – до школи не ходити офіційно дозволяли або хворим дітям, або дуже зайнятим – наприклад, професійним спортсменам та музикантам. То новим законом про освіту, ухваленим торік у вересні, держава визнала домашню форму навчання. З однією умовою – контролювати знання таких дітей усе одно мають школи.

Читайте також: "Шкільний вчитель заробляє більше, ніж доцент університету"

Репетиторство все більше і більше набирає обертів в Україні. Одні звертаються за допомогою до репетитора через те, що не встигають (чи не можуть) засвоїти матеріал під час уроку. Інші – мають на меті успішно здати ЗНО з того чи іншого предмету, або ж мріють про перемогу на якомусь науковому конкурсі. Є ще варіант – батьки дітей, які хочуть, щоб їхні чада знали всі предмети "на відмінно", наймають репетиторів ледь не з усіх предметів.

Тож, така система освіти викликала чимало питань у лучан. Зокрема, політолог та громадський активіст Валентин Малиновський опублікував в мережі Facebook пост, який стосується репетиторства:

"Репетиторство в Україні набрало епідеміологічно небезпечних масштабів (уже з першого класу).

Виникає логічне питання, а для чого тоді школа? Може варто замінити школу репетиторством?" – йдеться в повідомленні.

Інші користувачі мережі також не залишились осторонь і висловили свої думки з приводу такого навчання:

Надія Жилінська: Діти пішли зі школи, але не від знань...це діти, які відповідально самостверджуються і досягнуть кращих результатів і успіхів у житті! Державна школа у кризі..

Олександр Волянюк: Десь ця думка має право на життя. Просто це перший крок до приватних шкіл.

Саша Іскра: Є ще така штука ,як навчання вдома. Якщо соціалізація успішна – то чому б і ні? А щодо репетиторства – то з ним таки перегибають "ніпадєццкі".

Петро Мироненко: Якби зарплата вчителів залежала від рівня знань їхніх учнів, то репетиторство зникло. Але часто-густо самі вчителі і є репетиторами після уроків, як лікарі – рецепти – аптеки.

Serhij Panishko: Для нинішньої держави це небезпечно, оскільки головним завданням нашої освіти є не власне освіта, а максимальне утримання молоді від .....багато чого, спрямованого проти цієї держави. Окрім цього освічені люди у нас нікому не потрібні. Так що ця непідконтрольна форма освіти незабаром має бути посталена під контроль.....

Читайте також: Чи запрацює 1 вересня "Нова українська школа" на Волині

Мама та мешканка міста Надія Зварич Авешнікова теж висловилась з цього приводу:

"Репетитор – це додаткові кошти. Звісно це питання до освіти. Чи не вірно буде надати ліцензію вчителю-репетитору, який би вчив дитину та видавав свідоцтво про закінчення середньої освіти??? Це ж економія бюджету як України так і людей. Щось тут явно недопрацювано", – зазначила жінка.

Людмила Голуб: Репетитор працює з однією дитиною, а вчитель з цілим класом! Ось вам ключ до розгадки про результат. Проте не кожну дитину може навчити і репетитор. Сама за освітою математик. Пробувала навчити математики меншу сестру. Я їй про гіперболу розповідаю, а вона навіть не слухає. Так що дійсно подумайте, чи варто викидати зайві гроші.

Tolya Shevchuk: Шановні батьки, за що платять зарплату вчителям, чому колись ніхто не знав що таке репетитор і нормально вчились, що за дибільна мода!!!???

Ilona Elchenko: Троє дітей вчилися екстерном. За нами вже пішли діти знайомих)
Для навчання екстерном не потрібні медичні показники та платні школи.

Люда Віскунець: я вже багато років працюю з дітьми репетитором. Є різні діти і різні вчителі. Але в багатьох випадках без додаткових занять нажаль ніяк не обійдешся.

Тож залишається відкритим питання, чи варто надавати перевагу репетиторам, аніж навчанню у школі. Адже крім знань, дітям також потрібне спілкування з однолітками, а вічне "зубріння", та ще й самотужки або із репетитором "зомбує" та ламає психіку дітей, особливо, якщо це починається із раннього віку.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter