Український "Енергоатом" вимагає майже в 1,5 раза підвищити вартість електроенергії. Якщо Нацкомісія (НКРЕКП) погодиться із проханням компанії, стримати зростання тарифів буде вкрай складно. Так чи інакше, діючі ціни на "ток" протримаються у кращому випадку до виборів. Уже в липні 2019-го тарифи відпустять у "вільне плавання".

Читайте також: Розповіли, як олігархи заробляють на субсидіях

Про це пише Обозреватель.

Українці недоплачують, але ринок усе виправить

В Україні електроенергію виробляють АЕС (атомні електростанції), ГЕС (гідроелектростанції), ТЕС, ТЕЦ (теплоелектростанції та теплоелектроцентралі) і ВДЕ (станції, які використовують відновлювані джерела енергії). Собівартість у всіх різна. Атомна енергетика – відносно дешева, а відновлювані джерела вимагають високих витрат.

Так, якщо один кВт/год у АЕС купують за 55,7 коп., то така ж кількість електроенергії у ВДЕ коштує більше 4 грн. В "Енергоатомі" скаржаться: через низькі тарифи у них просто не вистачає грошей на закупівлю ядерного палива. "Минулий і нинішній склад НКРЕКП довели ситуацію із тарифоутворенням для різних видів генерацій до критичної межі. Регулятор, який повинен контролювати і захищати інтереси споживачів, своїм підходом до атомної енергетики заганяє атомну генерацію у глухий кут", – заявив на засіданні з профспілковим комітетом президент "Енергоатому" Юрій Недашковський.

За його словами, дефіцит фінансування досяг уже 13,9 млрд грн. І отримати ці кошти можна за рахунок підвищення тарифу.

Діюча система передбачає: держава в особі профільної комісії встановлює тариф для кожної генерації. За цією ціною станції продають електроенергію держпідприємству "Енергоринок". Але продають не стільки, скільки реально можуть, а скільки їм скажуть. Для підтримки балансу в системі, обсяги планують заздалегідь.

Уже від "Енергоринку" "ток" рухається у бік споживача. Оскільки витрати на виробництво постійно зростають, діючий тариф для населення, зазначає глава НКРЕКП Оксана Кривенко, як мінімум на 48% нижчий, ніж реальна собівартість. Так, реальна вартість – 1,85 грн за кВт/год, водночас населення за перші 100 кВт/год платить лише 90 коп. Покриває цю різницю промисловість. За такий же "ток" вони змушені платити 1,7-2,1 грн за кВт/год (залежно від підприємства).

Правда, додаткові витрати бізнес закладає у вартість своєї продукції, але все одно платити доводиться кінцевому споживачу.

Читайте також: Як Фірташ краде газ в українців і змушує платити за нього більше

Уже декілька днів між НКРЕКП і "Енергоатомом" триває інформаційна війна. Компанія назвала регулятор "головною проблемою атомної генерації", у відповідь глава Нацкомісії Кривенко заявила, що "Енергоатом" намагаються перетворити "в чорну діру, де, за допомогою непрозорих схем закупівель, знакають гроші споживачів".

"Апетити деяких керівників держкомпаній стрімко ростуть. Сьогодні в "Енергоатомі" говорять уже про необхідність підвищити тариф до 1,08 грн за кВт/год із ПДВ, буде вже вище діючого тарифу для населення 90 коп. за кВт/год для споживання до 100 кВт/годину, і це без урахування тарифу "Укренерго", тарифу розподільних компаній. Ніякого обгрунтування для радикального підвищення тарифів для АЕС немає", – заявили в НКРЕКП.

Атомна генерація – 55,1% всієї української електроенергії. У разі, якщо їхній тариф підвищити, як це пропонує компанія, уникнути подорожчання "струму" не вдасться. Недашковський звертає увагу: теплова генерація (ТЕС і ТЕЦ) продає електроенергію за ціною майде в 4 рази вищою, ніж атомна. Мовляв, якщо щодо тепловиків пішли на такий крок, то повинні піти і на поступки з АЕС.

Читайте також: "Кожна послуга повинна оплачуватися": "Укрпошта" попереджає про можливе припинення доставки пенсії

Але навіть якщо Нацкомісія не перегляне тарифи для АЕС, уже в наступному році, відповідно до закону, генерація отримає відносну свободу. Тарифи повинні будуть встановлювати не постановами комісій, а ринковими механізмами. Наприклад, за таким принципом формуються ціни на бензин. Мережа АЗС може встановити майже будь-яку вартість, однак, розуміючи, що купувати будуть там, де дешевше, намагаються стримувати ціни. У всякому разі, так розповідають в Асоціації операторів ринку нафтопродуктів.

Скільки заплатять прості українці

Ще декілька місяців тому в Національній комісії розглядали можливість поетапного підвищення вартості електроенергії. Зараз же позиція НКРЕКП: вартість "струму" будуть утримувати до липня 2019 року. Далі є декілька варіантів. Або українців чекає різкий стрибок цін, орієнтовно вартість електроенергії може зрости до того моменту вдвічі – до понад 2 грн за кВт/год, або ж, як і з газом, у ситуацію втрутиться Кабмін.

Закон "Про ринок електричної енергії" з одного боку вводить конкурентні умови формування цін, а з іншого – дає можливість уряду покладати спеціальні зобов'язання на постачальників. Як відомо, нині Кабмін зобов'язує державний НАК "Нафтогаз" продавати блакитне паливо на потреби населення за встановленим чиновниками тарифом. У результаті приватні компанії продають газ бізнесу за ринковими цінами (більше 11 грн за куб), а НАК більшу частину газу – через посередників у вигляді газсбутів (підрозділу обленерго) продає блакитне паливо населенню за ціною 6,9 грн за куб.м.

Неофіційно в НКРЕКП пояснюють: діючі нині тарифи для населення точно зберегти не вдасться. Зростають витрати на зарплати, збільшується вартість енергоресурсів, девальвує гривня, разом із тим виникає потреба піднімати ціни на електрику.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter