В честь Великодня українці відпочиватимуть у квітні три дні поспіль – з 7 по 9 число. А в травні очікується три додаткових вихідних – 1, 9 і 27 числа. При цьому вихідний на 2 травня скасували ще в минулому році. Всього у 2018-ому, згідно з постановою уряду, очікується 11 додаткових вихідних через свята і пам’ятні дати. 

Читайте також: Скільки вихідних буде на Великдень 2018 в Україні

Кілька місяців тому Кабінет міністрів прийняв постанову, якою визначив додаткові вихідні в Україні. Так, як і в минулому році, українці зможуть скористатися "зайвими" 11 вихідними. Чотири – у зв’язку з релігійними святами: 7 січня і 25 грудня (Різдво), 8 квітня (Великдень), 27 травня (Трійця), ще сім – у зв’язку з державними святами та пам’ятними датами: 1 січня (Новий рік), 8 березня (Міжнародний жіночий день), 1 травня (День праці), 9 травня (День Перемоги над нацизмом), 28 червня (День Конституції), 24 серпня (День Незалежності) і 14 жовтня (День Захисника).

Інститут національної пам’яті розробив законопроект, яким пропонують скоротити число додаткових вихідних до 9. Документ відправили на розгляд до Міністерства культури. Так, в проекті пропонують скасувати вихідні 8 березня, 9 травня, 1 травня і відзначати Різдво тільки один раз в році. При цьому замість Дня перемоги пропонують зробити вихідним 8 травня – День пам’яті і примирення.

"Спираючись на загальноєвропейську традицію не переносити вихідні святкові дні на наступні робочі, законопроектом пропонується внести відповідні зміни до Кодексу законів про працю України, передбачивши, що якщо державне свято, яке є неробочим днем, збігається з вихідним днем, вихідний день на наступний після державного свята день не переноситься", – деться в постанові законопроекту Інституту пам’яті.

Проте, проти такого нововведення виступили релігійні організації. Тому для окремих свят Трійці, Різдва та Великодня, практику перенесення вихідного вирішили залишити.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter