Сьогодні у Києві має відбутися Об'єднавчий собор українських православних церков, де буде вирішуватися питання про створення єдиної незалежної Української православної церкви, ухвалення її статуту та голосування за предстоятеля церкви.

Читайте також: У РПЦ заявили про "викрадення" митрополита

Про це пише УНН.

"Архієреї мають прибути на цей собор разом зі священнослужителем, разом з представником або мирян, або монашества для участі в соборі. В порядку денному є створення церкви, ухвалення статуту і голосування за предстоятеля, який, як чітко сказано в запрошені від Вселенського патріарха, отримає з його рук Томос про автокефалію", – розповів раніше радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

При цьому він наголосив, що йдеться про незалежну автокефальну православну церкву "без будь-яких обмежень, компромісів, без будь-яких залишених залежностей від будь-якої церкви, включно з Вселенським патріархатом".

"Екзархи Вселенського патріарха представлять до обговорення українським архієреям текст пропозицій до статуту. Синодом Вселенського патріархату такі пропозиції сформульовані. Вони базуються на позиціях Томоса про автокефалію і спрямовані на те, щоби цей Томос імплементувати в тіло статуту незалежної церкви", – зазначив позаштатний радник Президента.

Читайте також: Священиків УПЦ МП вивозять із окупованого Донбасу

Водночас Павленко уточнив, що статут єдиної УПЦ буде ухвалюватися архієреями українських церков, і перед Собором мала бути "випрацювана та версія статуту, яка буде проголосована на Соборі". "І очевидно, будуть вирішені питання щодо того, хто буде предстоятелем і як ця церква керуватиметься далі", – розповів він.

Об'єднавчий собор має розпочатись о 10:00. Президент України Петро Порошенко також очікується під час собору.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter