Вівторок знову буде тяжким днем на міжбанку і пройде під егідою активних спекулятивних атак на гривню. Накладається багато факторів, які дають спекулянтам істотно заробити на страхах бізнесу і обивателів як через коронавірус, так і через суто українські нюанси, пише finance.ua.

Читайте також: Від 3 до 8: депутати визначили, як штрафуватимуть порушників карантину

Що стосується міжнародного фактора – то через коронавірус фактично закриваються кордони між країнами як мінімум на 2-3 тижні. Це призводить до обвалу показників торгівлі і заморожування цілих галузей економіки – нафтового бізнесу, туризму, логістики, шоу-бізнесу та т.д. Це вже б’є по всім економічним показникам світових лідерів економіки і докочується до України у вигляді стрибків цін на енергоносії (вони поки падають, що позитивно для нас), але і зниженням цін на основні статті експорту – метал, руду і частково – на сільгосппродукцію. Українські продукти частково не можуть нормально вивезти, а частково сам уряд зараз буде стримувати їх вивезення за кордон з метою забезпечення місцевого населення. Все це веде до скорочення експортної виручки України і зменшення надходжень від заробітчан, які повертаються додому через карантин у Європі.

Через паніку на фондових ринках – немає великого інтересу і до наших ОВДП. Сьогодні Мінфін України вже не буде розміщувати гривневі папери (а планував це ще до середини понеділка) і залишив до розміщення тільки ОВДП в доларі без обмеження по сумі розміщення. В кінцевому підсумку це теж спрацює проти гривні, бо частина інвесторів буде виходити з гривневих облігацій та або виводити валюту за кордон, або перевкладуться вже в валютні папери, під які вийдуть на міжбанк і це теж буде опосередковано тиснути на курс.

Читайте також: Призначили Генерального прокурора України

З внутрішніх чинників зараз найбільший негативний вплив на курс гривні чинять два:

1) активне зростання попиту на валюту з боку імпортерів (на побоюваннях зростання курсу вони скуповують все, що можуть, на міжбанку і це підриває ринок) і 2) значний розрив між готівковим і безготівковим курсами, що дозволяє спекулянтам заробляти до 1 гривні на доларі за рахунок переливів валюти з одного сегменту ринку на інший. Готівковий ринок зараз вже нарівні з міжбанком грає на девальвацію гривні.

Ажіотаж наростає і ринок вже стартував з рівнів на 30 копійок вище вчорашнього закриття – з позначки 26,98/27,01 гривні за долар.

НБУ доведеться знову гасити валютну паніку і продавати долар на міжбанку, щоб стримати тиск на гривню. Як і всі останні дні – цінники Нацбанку фактично будуть диктувати ринку безготівкові котирування. Спекулянти продовжать заробляти як на грі "на підвищення" на міжбанку, так і на курсових гойдалках за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона дешевша) на готівковий.

Обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $390 млн при укладанні до 620 угод з широким і в основному спекулятивний коридорі по долару в межах 26,90-27,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,60-27,50 і продаж 27,70-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,50 гривень і продаж 27,99-28,50.

Курс долара на Міжбанку – графік:

Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:

  • долар США – 26,68 / 26,72

  • євро – 29,62 / 29,66

  • російський рубль – 0,3591 / 0,3599

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook