Коронавірус може спричинити ускладнення і призвести до летального результату не лише у випадку з літніми пацієнтами, але також коли декомпенсуються супутні патології у хворих з групи ризику.

Читайте також: Коли на Волині очікують пік захворюваності на COVID-19

Про це головний лікар Київської клінічної лікарні №4 Тетяна Мостепан розповіла в інтерв'ю "Главкому".

Медик зазначила, що за 8 місяців в їх лікарні лікування від COVID-19 пройшли 4 600 пацієнтів, з яких померли 123 людини, тобто на кожні 100 хворих летальних випадків було 2,6.

"Ми почали приймати пацієнтів з березня – тоді лише в інфекційне відділення, але потім зрозуміли, що це відділення не справиться з потоком, тому з квітня всю лікарню повністю перепрофілювали", – розповіла вона.

Як повідомила Мостепан, найстаршому пацієнтові, якого виписали з лікарні, було 102 роки.

"А ще вилікували пацієнтів, яким було 95 і 92 роки. Це такі хороші досягнення. Наймолодшому було 19", – говорить головлікар.

Читайте також: Що робити при задусі: Комаровський розкрив лайфхак для інфікованих коронавірусом (відео)

При цьому Мостепан звернула увагу на певну групу ризику, коли ускладнення від коронавірусу можуть викликати найскладніші випадки.

"На жаль, були й дуже тяжкі випадки, коли вже декомпенсуються супутні патології. Це та сама група ризику, про яку всі говорять: пацієнт має ожиріння, цукровий діабет, хвору щитовидну залозу, СНІД (були й такі пацієнти), або на фоні онкології, коли паралельно людина ще й приймає хіміотерапію. Такі пацієнти досить складно переносять коронавірус", – розповіла медик.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook