2021 рік в Україні, швидше за все, пройде "під знаком" коронавірусу. Однак є ймовірність, що ситуація з COVID-19 не буде такою складною, як у 2020-му.

Читайте також: Карантин, найімовірніше, продовжать до кінця березня, – Шмигаль

Такий прогноз в інтерв'ю виданню "Страна.юа" озвучив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Думаю, так. Ми точно будемо тривалий період жити з цим", – відповів Степанов на питання журналіста, чи буде 2021 рік "під знаком ковіда?"

"Ковід з нами не консультувався - коли йому з'являтися, коли йому зникати. А якщо серйозно, коронавірус – абсолютно нова хвороба, яку ніхто до кінця ще не розуміє. Починаючи від симптоматики і закінчуючи наслідками. Все слабо усвідомлюють, у що це може вилитися. Будь-які прогнози робляться за аналогіями – першого SARSа, пташиного грипу, іспанки, яка була століття тому. Зараз аналітики орієнтуються на це. Тому що ніхто не може зрозуміти, як коронавірус мутує. Було всього 12 тисяч мутацій цього вірусу. Та мутація, яка сталася у Великобританії, стала відкриттям і одкровенням для вчених", – зазначив Степанов.

Читайте також: Кому дозволять працювати після локдауну: відповідь міністра

При цьому він підкреслив, що після початку вакцинації завжди потенційно знижується кількість хворих. "Тому я сподіваюся, що 2021-й рік ми будемо жити в коронавірусній повістці, але не в такій важкій, як в 2020-му році. У мене є бажання, щоб вже до літа 2021-го року карантин був практично скасований", – додав міністр.

Він допустив, що до цього часу можуть залишитися "якісь мінімальні обмеження, в тому числі носіння маски в закритих приміщеннях".

"Не думаю, що це викликає у когось сильне обурення. На вулиці можна без маски. Хотілося б звести карантинні обмеження до мінімуму", – сказав Степанов.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook