Сфера лісового господарства в Україні переживає не найкращі часи, попри оптимістичні заяви певних публічних осіб. Є ряд факторів, які сприяють розкраданню державних багатств і коштів, що, як наслідок, вбиває ліси країни. Зокрема, мова про відсутність чіткої системи у діяльності лісгоспів, користування радянськими принципами роботи, небажання переходити на європейську і ринкову модель фінансової дільності і, звісно ж, корупція.

Читайте також: Як "розвести" державу: кілька фірмових рецептів від Володимира Пащенка

Водночас в. о. голови Держлісагентсва Володимир Бондар, який зарекомендував себе як один з найгірших губернаторів в історії Волині через чисельні скандали та махінації, переконаний, що лісове господарство в Україні розвивається власним "унікальним шляхом". Він не бачить серйозних проблем і виступає проти реформування галузі до високих, прозорих європейських стандартів. Маніпулятивні, рекламні статті даного діяча були поширені у кількох волинських ЗМІ.

У лісгоспах досі користуються принципами роботи, які були запозичені ще з часів СРСР. Тут мова і про співвідношення об'ємів вирубки лісів до їх відновлення, і про прибутковість підприємств. В Україні темпи вирубки лісів перевищують масштаби відновлення лісонасаджень. Все спрямовано на те, що отримати результат чи вигоду тут і зараз. Тобто, відсутнє правильне планування.

Держлісагентство збирає дуже хорошу статистику про лісогосподарську діяльність підзвітних підприємств, але представляє її на суд влади і суспільства таким чином, щоб переконати всіх в успішності своєї діяльності.  Для цього використовуються нехитрі прийоми:

– планування від досягнутого і порівняння з минулим роком;

– ігнорування макроекономічних процесів (зміна цін виробників, інфляція); 

– класичні приписки. 

Держлісагентство щорічно звітує про перевиконання планів лісовідновлення та лісорозведення. Але ніхто не говорить про те, що перш ніж відновити ліс на площі 74,5 тисяч футбольних полів, його треба зрубати на цій же території і в цьому проста правда фрази класика про те, що "рубка лісу – синонім його відновлення".  Держлісагентство все більше відновлює тому, що все більше рубає. Причому не виконати план відновлення лісосік минулого року не можна навіть теоретично: всі лісосіки або відновлюються штучно, або залишаються під природне зарощування і третього не дано. Перевиконання плану досягається в основному за рахунок посадок на місці загиблих культур минулих років. 

Вражає різниця між принципами ціноутворення на ліс в Україні та Європі. В нашій країні керівники лісгоспів максимально чинять супротив переходу на ринкову модель розрахунку вартості продукту, конкуренції та відкритості у відносинах продавець-покупець.

Укранські лісгоспи досі працюють за принципом "свої" і "чужі", а також мають різні права, незважаючи на єдину законодавчу базу. Зокрема, кожне підприємство по-своєму веде облік і охорону лісів, мають різні вимоги до ведення господарства і торгівлі, отримують різний рівень підтримки від держави.

Величезний резонанс викликає диференціація зарплат у лісгоспах різних регіонів. Наприкад, річна заробітна плата Голови Держлісагентства (150 816 грн) була в три рази менше заробітної плати директора Вишедубечанского лісгоспу (487 128 грн) і орієнтовно на 30-50 тис. грн менше заробітної плати помічників лісничих даного підприємства. 

Зарплата згаданого директори перевищила також задекларовану заробітну плату Президента і Прем'єр Міністра України. Член-кореспондент УААН, доктор наук, директор УкрНДІЛГА заробив (181,7 тис.грн), що дещо більше старшого майстра лісу Вишедубечанского лісгоспу (178,3 тис.грн), але помітно менше помічників лісничого (185-224 тис. грн) даного підприємства. 

Пов'язати шалені заробітки керівників окремих лісгоспів пояснюються окрім всього корупційною складовою. Тобто, підприємства продають "на ліво" ліс, при чому позначають його категорією, яка насправді не відповідає дійсності. Наприклад, дорога ділова сировина продається у вигляді колод, нібито в якості дров. "Нечистий" продаж закордон часто відбувається через іноземні компанії-посередники.

Найбільші збитки державі приносять такі види лісової корупції:

"Договірняки з покупцями деревини" – пов'язані з торгівлею через посередників і оплатою за дві секунди, наприклад, за продукцію і фіктивні маркетингові послуги;

"Пересортиця" – продаж лісопродукції з свідомо перекрученими показниками розмірів і якості, за заниженими цінами з отриманням різниці між договірною і фактичною вартістю у вигляді "Особистої подяки"; 

"Підйоми" – централізований збір коштів з кубометра проданої деревини з передачею їх по ланцюжку вищому начальству; 

"Тіньове лобіювання" – просування інтересів певних споживачів деревини шляхом пріоритетного відвантаження сировини або допомоги в отриманні дозвільних документів на нелегальну деревину; 

"Відкати" і "хабарі" – надання продуктів, прав користування, послуг, посад, вигідних контрактів або роботи за гроші чи послуги. 

"Кадрова корупція" – використання службових повноважень для просування на керівні посади людей, які не мають відповідної освіти, досвіду, моральних якостей, з міркувань, не пов'язаних з підвищенням рівня ведення лісового господарства, в тому числі політичних або меркантильних; 

Читайте також: Скандальна креатура Кватирка очолила Шацький національний природний парк

"Тіньовий продаж або передача в користування земель, будівель чи іншого державного майна" – останнім часом спостерігаються ознаки недобросовісної торгівлі пиломатеріалами та дровами на внутрішньому ринку, а також ознаки наявності схем, пов'язаних з тіньовим "приватно-державним" партнерством при заготівлі деревини і її розпилюванні. 

Їх дуже тяжко виявити і доказати – особливо  в умовах галузевої солідарності (кругової поруки) і традиційної терпимості лісників до корупції. Всі корупційні схеми базуються на використанні посадових повноважень для особистого збагачення за рахунок держави, що приносить неймовірні нелегальні прибутки та шалені збитки Україні.

Автор дослідження діяльності лісгоспів справедливо зазначає, що поки у лісовій галузі керують колишні комуністи та комсомольці, а визначають ідеологію випускники шкіл марксизму-ленінізму від європейського вбрання в системі лісового господарства України можна буде впровадити лиш гудзики на ширинці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

За матеріалами lisportal.org.ua