Пліснява на продуктах, підвіконнях чи стінах оселі – явище не надто естетичне. Багато людей вважають, що пліснява не шкідлива, відтак без сумнівів споживають їжу, на якій помітні сліди "життя" плісняви, та не поспішають знищувати "грибок" у себе вдома.

Читайте також: Робить ще гірше: Уляна Супрун розвіяла міфи про популярну мазь

Уляна Супрун пояснила, чи може бути пліснява небезпечною для здоров'я людей та як запобігти її появі, пише 24 канал.

Пліснява – що це?

Пліснява – це група мікроскопічних грибів. До якої входять не лише ті, які викликають плями на стінах. Серед цих грибів є багато важливих видів, які використовують у промисловості (зокрема, для отримання антибіотиків) або виготовлення сирів. Мікрогрибкки є учасники біодеградації та ґрунтоутворення.

Як пліснява впливає на здоров'я людини

Вдихання спор плісняви та контакт із нею може викликати подразнення дихальних шляхів та респіраторні симптоми. При тривалому контактуванні з пліснявою у людини підвищуються ризики виникнення алергій. Також пліснява може бути причиною розвитку астми.

Найбільш небезпечною пліснява є для немовлят, дітей, людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом, для людей, які мають алергії, астму, а також проблеми зі шкірою. Внаслідок зниження імунітету і високої концентрації спор плісняви, можуть виникати такі серйозні хвороби, як аспергільоз легень. 

Чи можна їсти варення з пліснявою

Споживати продукти, на яких з'явилася пліснява, не варто. Адже гриби можуть продукувати токсини, що у високих кількостях можуть бути небезпечні.

Якщо ви помітили, що на хлібі або у банці варення з'явилася пліснява – не їжте їх та не намагайтеся позбутися плісняви локально, відрізавши шматок хліба з пліснявою чи забравши ложкою плісняву. Уражена грибом частина зацвілого продукту насправді значно більша, ніж здається.

Як запобігти появі плісняви

Контролюйте вологість вдома. Її бажано підтримувати у межах 40-60%. При вищих значеннях може зростати ризик розвитку грибків, при нижчій – страждатимуть слизові оболонки носа, очей та шкіра.

Слідкуйте за "гігієною" приміщень і речей вдома

Пліснява може з'являтися у місцях з високою вологістю. Усунення несправностей та за необхідності використання матеріалів із фунгіцидними компонентами (фарб, ґрунтовок) може допомогти усунути цю проблему.

Також у місцях, де підвищена вологість, не варто встановлювати гіпсокартонні матеріали, адже вони малостійкі до вологості, погано просихають та навіть наскрізь можуть проростати пліснявою.

Читайте також: Чому одночасне вживання кальцію та вітаміну D може зруйнувати ваше здоров'я

Утеплення холодних стін запобігає утворенню конденсату, що сприяє появі плісняви. Дуже важливою є вентиляція. Не забувайте користуватися витяжкою та регулярно провітрюйте приміщення.

Слідкуйте, щоб у будинку ніде не застоювалась вода, ретельно сушіть речі, перед тим як класти їх до шафи, не забувайте їх відразу діставати із пральної машини та розвішувати.

Вчасно змінюйте фільтри в кондиціонерах і зволожувачах повітря. На них можуть виростати цілі колонії грибів.

Якщо маєте домашні рослини у горщиках, слідкуйте за станом ґрунту. У разі появи неприємного запаху пересадіть рослину в інший горщик, використовуйте дренаж та очищуйте листки від пилу.

Якщо пліснява все ж з'явилася

Слід ретельно очистити місце її появи. Для цього можна використовувати хлоровмісні мийні засоби, а також обробити місце фунгіцидами. 

Під час прибирання плісняви одягайте захисні окуляри, гумові рукавички та маску, яка закриває ніс та рот. Також бажано відкрити вікна, а двері у приміщення залишати закритими, щоби запобігти поширенню спор в інші приміщення.

У випадку якщо пліснява з'являється на шпалерах чи гіпсокартоні, такі матеріали замінюють, а стіну під ними обробляють фунгіцидами. У разі великої кількості плісняви, краще звернутися за консультацією до фахівців.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook