Щороку на планеті через куріння помирають 7 мільйонів людей. 900 тисяч з них навіть не курять, але помирають від вживання вторинного диму.

Читайте також: Гірші за стандартні: чим небезпечні ароматизовані е-сигарети

В Україні в останні роки люди починають менше курити, як дорослі так і підлітки. Але все ще мільйони людей свідомо руйнують своє здоров’я. Сьогодні курить близько 7 мільйонів українців. Від пов’язаних із курінням хвороб щороку помирає 85 тисяч, повідомляє міністр охорони здоро'я Уляна Супрун.

"Що ми можемо зробити, щоби ці цифри наближалися до нуля? Проста відповідь – якщо курите, спробуйте розпочати боротьбу з цією згубною залежністю. Якщо не курите – допоможіть курцям її позбутися. Навіть поширення інформації про шкоду куріння може комусь допомогти – передусім задуматись про те, що вже пора закінчувати з цигарками та обирати більш здорові альтернативи.

Читайте також: Кровотеча з носа: яку смертельну хворобу приховує цей симптом

У боротьбі з курінням інформація стає частиною арсеналу, який допомагає зрештою позбутися цієї залежності. Ось кілька дуже переконливих фактів:

– Цигарковий дим містить понад 4 тисячі компонентів, в тому числі чадний газ, нікотин та його похідні, смолу, котінін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, багато з яких є канцерогенами.

– Хронічне обструктивне захворювання легень посідає третє місце у структурі смертності в усьому світі. Найчастіше ця хвороба вражає курців.

– У 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через куріння. Куріння підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту у 2-4 рази.

– Куріння значно підвищує ризик виникнення раку товстої кишки та розповсюджених новоутворень. Доведено, що у курців майже у два рази частіше виникають поліпи товстої кишки.

– Куріння підвищує ймовірність розвитку раку легень у 25 разів. Що старша людина і що більше вона курить, то більші шанси появи раку легень.

Це зовсім не вичерпний список всіх наслідків куріння для здоров’я. Але цього вже має бути достатньо, щоби вже найближчим часом запланувати день з позначкою "кинути курити".

Ми як Міністерство охорони здоров'я України можемо формувати політику, створювати сприятливі умови, щоб люди кидали курити, писати і розповідати, що це шкідливо та вбиває. Але без особистого бажання кинути куріння – жоден закон, "страшилки" чи статистика не будуть діяти.

Держава лише може сприяти здоровому вибору. Кожен з нас відповідальний за своє здоров’я і за те, чим і як він дихає. Важливо не боятися спробувати покинути куріння, знайти здорову альтернативу цій залежності та берегти себе.

Є стільки справді хороших, корисних та захопливих звичок – не обмежуйте себе тим, що шкодить вашому здоров’ю та людям навколо", – зазначила Уляна Супрун.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook