В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, як відрізнити серцевий напад та панічну атаку, які мають схожі симптоми.

Читайте також: У Супрун масово скасовують декларації пацієнтів з лікарями

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на публікацію в Facebook Уляни Супрун.

Як зазначає Супрун, відрізнити ці стани складно, особливо тим, хто раніше не мав досвіду ні того, ні іншого.

Важливо свідомо фіксувати, за яких обставин почалися симптоми. Якщо після тривалого стресу – це може бути панічна атака. Якщо ж перед цим ви займалися інтенсивною фізичною активністю або навіть просто піднімалися по сходах – це може бути серцевий напад.

Також під час цих станів людина відчуває біль різного характеру. Під час панічної атаки біль у грудях гострий та "колючий", зазвичай він локалізований по центру.

Читайте також: "Вони всеодно помруть": Супрун анонсувала заборону на важливе лікування (відео)

Під час серцевого нападу може бути відчуття стискання зсередини та важкості за грудиною. Біль може "віддавати" у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва. Але це спостерігається не у всіх випадках.

Панічна атака може тривати від 5 до 30 хвилин.

Симптоми серцевого нападу можуть зникнути через 2-3 хвилини після припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину.

Супрун додала, що панічна атака не може спричинити серцевий напад, але стрес та тривога можуть негативно вплинути на розвиток серцево-судинних хвороб. Тому якщо ви схильні до панічних атак – важливо перевіряти здоров’я серця також.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook