Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що дорослим також необхідно робити щеплення.

Читайте також: "Україна на 100% забезпечена вакцинами для дітей", – Супрун

У себе у Facebook Супрун оприлюднила список необхідних щеплень для дорослих, вакцини для яких можна придбати в аптеках самостійно.

Зокрема, на початку кожного епідсезону необхідно робити щеплення проти грипу. Особливо вакцинація рекомендована тим людям, які належать до груп ризику: вагітним на будь-якому терміні вагітності, дітям від 6 місяців до 5 років, людям від 65 років, людям з хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, хронічні хвороби легень, астма тощо), особам, які в професійному житті часто контактують з людьми, що захворіли на грип, зокрема, медичні працівники.

Також, за словами Супрун, дорослим необхідно робити щеплення проти вірусу папіломи людини. У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже також і хлопчикам, наприклад, у Великій Британії та Ізраїлі.

Читайте також: "Вакцинація – єдиний спосіб вберегтися від небезпечних захворювань", – головний педіатр Луцька

Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити його передавання від людини до людини, краще захистити дівчат від ризику раку шийки матки, а як дівчат, так і хлопців – від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса. Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини.

Крім того, Супрун назвала необхідним для дорослих щеплення проти гепатиту А. Спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднення води. Вакцинацію від гепатиту А також варто провести, якщо планується подорож, де він поширений, зокрема, в країни Африки, Азії і Південної Америки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter