Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун наголосила, що дієвість та безпечність вакцин доведена наукою. Тому не слід вірити поширеним аргументам, які говороть про зворотнє.

Читайте також: Чому таксисти не користуються пасками безпеки: пояснення Супрун

Ще 100 років тому діти отримували лише одне щеплення від натуральної віспи. 40 років по тому — вже існували вакцини від 5 хвороб (дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та натуральної віспи). Сьогодні в Україні діти отримують щеплення від 10 небезпечних хвороб, зазначила Супрун на своїй сторінці в Facebook.

"Разом зі збільшенням кількості інфекційних хвороб, для профілактики яких проводять щеплення, та використання комбінованих вакцин (коли одна вакцина захищає проти кількох інфекцій) у багатьох батьків сформувалось уявлення, що через це зростає так зване антигенне (компоненти вакцини, до яких власне і формується імунітет) перевантаження імунної системи та її "зношення". Тобто імунітет їхньої дитини не зможе впоратися з щепленням кількома вакцинами одночасно", – зазначила експерт.

За словами Супрун, таке хибне сприйняття сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак, це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість "чужорідної" речовини – антигенів, що містять вакцини.

"Імунна система людини сформувалася як така, що здатна впізнавати велику кількістю антигенів одночасно. Фактично щодня сторонні речовини, до прикладу, в пилі чи бруді, чи з їжею, чи з аерозолем або при поцілунках від інших людей потрапляють в наш організм та розпізнаються імунною системою з формуванням відповіді – імунітету. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь–яка вакцина. Тож мікроби в організм потрапляють постійно та "натренований" імунітет від них нас захищає", – наголосила медик.

"Імунітет дитини достатньо сильний, щоби боротись з такими щоденними викликами. Але цього не можна стверджувати, коли йдеться про інфекційні хвороби. Для боротьби з кором чи дифтерією власного імунітету недостатньо. Тому так важливо отримати захист від усіх небезпечних хвороб ще в ранньому віці, та не забувати про повторні щеплення (ревакцинація) і в дорослому", – закликає Супрун.

Читайте також: Супрун порадила українцям замінити чорну ікру на червону

Експерт переконує, що немає ніякої небезпеки для імунітету, коли дитина отримує щеплення проти кількох хвороб одночасно. Супрун навела у якості аргументу низку досліджень потенційної взаємодії багатокомпонентної вакцини від кору (КПК) та вакцин для профілактики наступних хвороб або введення вакцин проти різних інфекцій:

– вітряної віспи

– багатокомпонентної вакцини проти дифтерії–правця–кашлюку (АКДП) та поліомієліту (ОПВ) 
– багатокомпонентної вакцини проти дифтерії–правця–кашлюку–хемофільної інфекції (АКДП+Хіб) та вітряної віспи 
– окремо проти гемофільної інфекції (Хіб–інфекції)

Супрун зазначила, що це лише мізерна частина від проведених досліджень, що не виявили пригнічення імунної відповіді при одночасному введенні кількох вакцин. За її словами, в жодному з досліджень не було зафіксовано зниження імунної відповіді чи пригнічення імунної системи. При чому щеплення проти цих хвороб проводили в один день.

"Існують беззаперечні докази, що вакцини не "зношують" імунітет та викликають безпечну та ефективну реакцію — створюють захист. Не потрібно відкладати вакцинацію для того, аби "розвантажити" імунітет дитини. Такі дії можуть позбавити захисту вашої дитини від небезпечних хвороб", – пише Супрун.

Голова МОЗ наголошує, що вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною,її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter