Затримали машину без будь-яких пояснень. До редакції телеканалу "Аверс" звернувся чоловік обурений роботою волинських митників. Українець, який має посвідку на вільне проживання у Німеччині, розповів журналістам, що він періодично їздить в Україну до родичів своїм автомобілем. Однак останнього разу без будь-яких підстав митники затримали його машину на 5 днів. Причину – пояснювати просто відмовилися. Чоловік написав скаргу на дії митників, пішов в прокуратуру і на телебачення.

Читайте також: НАБУ підтвердило обшуки на Ягодині, волинські митники все заперечують

Сергій українець…сам з рівненщини…. кілька років проживає у Німеччині і має посвідку на вільне проживання в цій країні. Він каже: шокований тим, що з ним трапилося на пункті пропуску Ягодин. І не розуміє, що йому робити. Чоловік розповідає – їхав в Україну власною машиною, якою перетинав кордон вже кілька разів. Машина у чоловіка легкова, їздить завжди без вантажу.

"Я приїхав перший раз на Ягодин – мені сказали, що я не маю права їхати на цій машині, на якій я вже вчетверте їду. Тому що вийшов новий закон. В паспорті в мене має бути штамп консула, що я там справді проживаю. Вернися назад в Німеччину і візьми цей штамп. Або візьми якогось громадянина ЄС і він безперешкодно проїдеш. Але потім ти з ним маєш і виїхати", – каже Сергій Жолондієвський.

Читайте також: Дружина скандального волинського митника звинуватила журналістів у незаконному проникненні в громадське місце

Сергій каже, що так і зробив. Поїхав за тисячу кілометрів назад у Німеччину. Зробив все як сказали. Попросив друга, який проживає у Берліні взяти відпустку і поїхати з ним в Україну.

"Приїжджаємо ми на нашу таможню Ягодин. Підходимо до віконечка. Дівчинка каже: "Ми вас не пустимо". Я кажу навіщо, якщо я власник і це моя автівка. Ви бачите в базі, що я на ній 6 чи 7 разів заїжджав в Україну. "Не пустимо – довіреність". А мене попередили, що можливо будуть придиратися. Я дістаю довіреність і кажу – будь ласка. Вона здивована. Тут начебто не було, а тут довіреність показує. Дістає свою довіреність і каже, що у вас не така. Має бути – така. Я кажу, що це я в Польщі робив – ну звідки ж я знаю, які в Польщі довіреності. Я заїхав до офіційного нотаріуса. Заплатив офіційні гроші. Вони мені написали офіційну довіреність. Якщо якісь проблеми зверніться і взнайте справжня чи ні. Проходить 5 годин впродовж 5 годин вони взнають – справжня", – додає Сергій Жолондієвський.

Сергій розповідає, що на цьому пригоди не закінчилися. До машини підійшли, якісь люди в чорному і запропонували йому підписати папірці про огляд машини. Хоча машину навіть не оглядали.

Після цього митники зазначили, що Сергій і його друг-пасажир Данило можуть бути вільними, а машину вони зарештовують на 5 днів. Чому забирають авто митники відмовилися пояснювати. Сергій розповідає, що він і його друг провели на митниці майже дві доби аби допитатися у інспекторів за що вони затримали машину – однак відповіді Сергій так і не почув. Працівники митниці просто його ігнорували. Сергій каже, що машина була порожня, ніякого товару чи то чогось забороненого він не віз.

Чоловік з своїм другом своїм ходом добиралися до Луцька. Сергій каже, що його друг погодився взяти 4 дні відпустки і з'здити з ним в Україну. І йому треба вже повертатися однак він не може цього зробити.

Журналісти спробували дізнатися у прес-службі митниці деталі інциденту. Однак речниця волинської митниці – у відпустці. Працівниця приймальні начальника митниці записала контакти журналіста і пообіцяла посприяти у наданні коментарів, однак ніхто – не пере телефонував. Тож журналісти надіслали інформаційний запит до Волинської митниці ДФС і чекаємо на нього відповіді.

Сергій шокований – каже вперше в такій ситації. Власник машини залишив одну скаргу на дії працівників пункту пропуску на митниці і написав заяву до прокуратури. Тепер шукає адвоката аби розібратися у ситуації.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook