Дослідники стверджують, що знайшли більше доказів того, що версія коронавірусу мутує. Новий штам наздогнав старіший і поширився більшою частиною світу. 

Читайте також: Назвали чотири симптоми перенесеного коронавірусу

При цьому насправді він передається легше, але, схоже, не є більш небезпечним. Крім того, оскільки він не змінив свою фізичну форму, він повинен бути настільки ж вразливим до імунної відповіді організму – незалежно від того, природний він чи викликаний вакциною, пише Українська правда.

Про цей новий варіант вірусу – так званий D614G – вчені повідомляють з квітня.

Дослідницька група протестувала штам на тваринах та в лабораторних посудинах, що містять клітини, які копіюють дихальні шляхи людини.

"Варіант демонструє більш ефективну інфекцію, реплікацію та конкурентоспроможність у первинних епітеліальних клітинах дихальних шляхів людини", – пишуть у висновках.

Результати підтверджують попередні дослідження, які показують, що новий штам поширюється легше, і підтверджують докази, що зміни не зробили вірус таким, що з більшою ймовірністю може спричинити важкі захворювання.

Мутація може допомогти вірусу краще процвітати в носі та верхніх дихальних шляхах – те, що допомогло б йому поширитися серед людей.

Нове дослідження, опубліковане в Science, пише Medical Press, підтверджує, що SARS-CoV-2 мутував таким чином, що дозволив йому швидко поширитися по всьому світу, але мутація шипів може також зробити вірус більш сприйнятливим до вакцини.

У результатах дослідження були яскраві плями: хоча штам D614G поширюється швидше, в дослідженнях на тваринах він не асоціювався з більш важкими захворюваннями і штам більш чутливий до нейтралізації препаратами антитіл.

Дослідження, опубліковане 12 листопада, містить деякі з перших конкретних висновків про те, як розвивається SARS-CoV-2.

"Вірус D614G перемагає і переростає родовий штам приблизно в 10 разів і надзвичайно ефективно розмножується в первинних клітинах носового епітелію, які є потенційно важливим місцем для передачі від людини до людини", –  сказав Ральф Барік, професор мікробіології та імунології в Медичній школі UNC.

Барік вивчав коронавіруси більше трьох десятиліть і брав участь у розробці "Ремдезивіру", першого схваленого FDA лікування COVID-19.

Дослідники вважають, що штам коронавірусу D614G домінує, оскільки він підвищує здатність спайкового білка відкривати клітини для проникнення вірусу. Ці короноподібні шипи дають коронавірусу свою назву.

Читайте також: Медики дали поради по боротьбі з COVID-19 тим, хто не хоче звертатись у лікарню

Мутація D614G викликає відкриття клаптя на кінчику одного колоска, що дозволяє вірусу ефективніше заражати клітини, але також створює шлях до вразливого ядра вірусу.

З одним відкритим клапаном антитіла (як ті, що зараз випробовуються у вакцинах) легше проникають та виключають вірус.

Для недавнього дослідження дослідники лабораторії Baric, включаючи першого автора Іксуана Дж. Хоу, працювали у співпраці з Йосіхіро Каваокою та Пітером Халфманом, обома вірусологами на факультеті Університету Вісконсін-Медісон.

"У кількох статтях вже було описано, що ця мутація робить білок більш функціональним і більш ефективним при проникненні в клітини", – сказав Каваока. 

Каваока та Халфман внесли свою унікальну модель дослідження коронавірусу, в якій використовуються хом'яки.

Команда університету штату Вісконсін-Медісон, включаючи Шихо Чибу, який проводив експерименти з хом'яками, проводила дослідження реплікації та передачі по повітрю як з оригінальним вірусом, так і з мутованою версією, створеною Баріком та Хоу.

Вони виявили, що мутований вірус не лише реплікується приблизно в 10 разів швидше – він також набагато більш інфекційний.

Хом'яків прищеплювали тим чи іншим вірусом.  Наступного дня вісім неінфікованих хом'яків помістили в клітки поруч із зараженими хом'яками.  Між ними був роздільник, щоб вони не могли торкатися, але повітря міг проходити між клітками. Дослідники почали шукати розмноження вірусу у неінфікованих тварин на другий день.  Обидва віруси передавалися між тваринами повітряно-крапельним шляхом, але час був іншим. За допомогою вірусу-мутанта дослідники побачили передачу шести з восьми хом'яків протягом двох днів, а всім хом'якам - до четвертого дня.  З оригінальним вірусом вони не побачили передачі на другий день, хоча всі викриті тварини були заражені до четвертого дня.

"Ми побачили, що мутантний вірус передається в повітрі краще, ніж [оригінальний] вірус, що може пояснити, чому цей вірус домінував у людей", – сказав Каваока.

Дослідники також досліджували патологію двох штамів коронавірусу. Після зараження хом'яків вони мали по суті однакові вірусні навантаження та симптоми. Дослідники застерігають, що результати досліджень патології можуть не бути правдивими в дослідженнях на людях.

"SARS-CoV-2 – це абсолютно новий патоген людини, і його еволюцію в людських популяціях важко передбачити, – сказав Баріч.  Постійно з'являються нові варіанти, як нещодавно виявлений у Данії варіант кластера 5 норки SARS-CoV-2, який також кодує D614G"

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook