Священник Православної церкви України (ПЦУ), викладач Київської православної богословської академії Андрій Дудченко висловив переконання, що православні та католики повинні святкувати Великдень одного й того ж дня.

Читайте такожя: 10 головних помилок: що категорично не можна робити у Великий піст

Так, за його словами, Світле Христове Воскресіння цьогоріч має бути 4 квітня. Поясненням він виклав у пості на Facebook.

Насамперед богослов нагадав, що святкувати Великдень в один день для всіх християн було вирішено на Першому Вселенському соборі.

"Вирішили слідувати Олександрійській пасхалії. Алгоритм такий: спочатку має настати весняне рівнодення, далі повний місяць, а найближчої неділі після цього – Великдень", – написав священник.

Він зазначив, що рівнодення було 21 березня, а повний місяць, згідно з астрономічним календарем, – 28 числа. Тож виходить, що Великдень має святкуватися наступної неділі, тобто 4 квітня.

Читайте також: Народний синоптик ошелешив прогнозом на Великдень: українців чекає сюрприз

"Але у нас чомусь буде аж 2 травня. Все через те, що за основу обчислення береться умовне рівнодення, тобто 21 березня за старим стилем – день, який фактично не є рівноденням, а в нинішньому столітті спізнюється на 13 днів. Тому ми чекатимемо наступного повного місяця, а потім неділі", – пояснив Андрій Дудченко.

Він підкреслив, що сам виступає за новий стиль і за нову пасхалію, тому що "треба жити не фантазіми, а реальністю". Зокрема, щоб зберігати вірність рішенням Першого Вселенського собору, додав священник, Великдень треба святкувати всім християнам разом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook