Колишній керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, засуджений в Україні за державну зраду, але звільнений під час великого обміну утримуваними особами у вересні цього року взяв інтерв'ю у одного з ключових свідків у справі про катастрофу рейсу МН17 на Донбасі Володимира Цемаха, якого теж обміняли.

Читайте також: Зенітник, антимайданівці, агенти ФСБ та шпигуни: кого Україна віддала Росії задля повернення своїх полонених

Журналісти ТСН виграли головне з інтерв'ю терориста, опублікованого на сайті РИА Новости.

Цемах розповів, що закінчив Полтавське вище зенітне ракетне командне червонопрапорне училище, служив в Афганістані і на Далекому Сході.

"Після повернувся в рідне місто. До 2019 року проживав благополучно, не рахуючи 2014-го, звичайно. Тут робота була різноманітною. На одному місці не сидів", - сказав він, стверджуючи, що робота не була пов'язана з "армією".

Також він розповів, як очолив у бойовиків протиповітряну оборону Сніжного 26 червня 2014 року: "Підійшов до коменданта міста, запитав: я потрібен? Так, каже, оно "зеушки" стоять, не працюють".

Читайте також: Обмін полоненими: хто повернеться в Україну та Росію – списки

Каже йому "довелося" стати на бік бойовиків, бо злякався, що українська влада "могла змусити українською думати" його онуків.

"У цей же день у мене виявилося дуже багато народу. Озброєння було дві "зеушки" і два переносних зенітно-ракетних комплексів", - додав Цемах.

За його твердженням, про збитий малайзійський літак він нібито впізнав чи-то ввечері, чи то на наступний після трагедії. "Що населенню було відомо, то і мені", - заявляє він.

Цемах каже, що в 2017 нібито закінчив "службу" в так званої народної міліції з-за компресійного перелому хребта.

Також Цемах розповів свою версію "викрадення" українськими спецслужбами. Його затримали в Сніжному, і "буквально відразу на лінію розмежування повезли". Як говорить Цемах, у "викраденні" брали участь двоє людей.

Читайте також: Цемаха могли вбити: показали унікальне відео

"З тієї сторони здійснили мінометний обстріл", - стверджує Цемах. "Пересиділи ми обстріл, потім мішок на голову. У підвалі мене протримали 20 хвилин", - стверджує він.

На підконтрольній українській владі території він нібито "з мішком на голові пробіг з півкілометра до мікроавтобуса".

Як стверджує Цемах він був у такому стані, що не міг ходити, бо йому нібито вкололи транквілізатори, а ще "постріляли" по нирках. Також він говорить, що у нього забрали всі документи, долучили до матеріалів справи, і вони потрапили під гриф "таємниця слідства".

Також Цемах думає, що його військове посвідчення з'явилося на сайті розслідувачів Bellingcat, тому що їх надала Служба безпеки України.

Цемах каже, що у СІЗО він майже постійно знаходився один, без мила, з включеним світлом, туалет був у камері. Представник Генпрокуратури його постійно "лякав" довічним ув'язненням.

Читайте також: Росіянин-підривник готував теракт на оборонному об'єкті України (відео)

На допити до нього приходили представники австралійської і голландської сторони. Вони нібито пропонували Цемаху програму захисту свідка, громадянство і будиночок в Нідерландах, але терорист відмовився "тікати", тому що, за його словами, нічого не боїться і не вважає себе злочинцем. Він навіть розглядає можливість звернутися в міжнародний суд.

"Я вважаю це актом тероризму української держави по відношенню до мене – намагатися навішати. Ну був я начальником ППО. Я їм пояснював, що, за великим рахунком, я перелякав їхню авіацію. Одного разу літаки пролітали і більше в районі Сніжного не літали... Я попросив: хлопців, мені привезіть труби порожні. Ми набили їх піском, з жерсті зробили пускові механізми, пофарбували, і у мене "за красою" ходили вісім груп і показували, що у нас дійсно є ПЗРК – і дуже багато. Хоча реально дві "зеушки" і два ПЗРК тримали оборону такої території! Це просто назва у мене було, що я начальник ППО. Це навіть взводом складно назвати, за великим рахунком", - стверджує Цемах в інтерв'ю.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook