Робота журналіста дуже цікава і, водночас, дуже небезпечна. Під час прямого ефіру тебе можуть вбити, підстрелити, або ж добряче побити. Тож у День працівників радіо, телебачення та зв'язку згадаємо про тих, для кого журналістика була дуже небезпечною професією, - повідомляє 24 канал.

Вбивство у прямому ефірі

Один з найрезонансніших випадків в історії журналістики стався 26 серпня 2015 року, коли під час прямого ефіру у штаті Вірджинія незадоволений екс-співробітник застрелив 24-річну репортерку Еллісон Паркер та 27-річного оператора каналу новин WDBJ7 Адама Ворда.

Трагедія сталась, коли Еллісон Паркер брала інтерв'ю у героїні репортажу поблизу гірського озера Сміт – в ефірі пролунали постріли та крики журналістки, яка починає бігти у протилежному напрямку від оператора. В результаті нападу обоє загинули, а героїня сюжету отримала поранення.

Розстріл у радіоефірі

Ще один кривавий інцидент стався під час радіоефіру у Домініканській Республіці.

У місті Сан Педро де Макоріс Луїс Мануель Медіна вів свою програму на радіо, коли до студії увірвались нападники і розстріляли його. Слухачі радіо "103 FM" почули в ефірі постріли і крики, після чого запис перервався.

Окрім того, вбивці застрелили режисера та керівника радіостанції Лео Мартінеса, а також поранили секретарку. На думку правоохоронців, в ефірі радіо журналісти піднімали теми про корупцію та наркомафію, що могло стати причиною нападу.

Самогубство

У липні 1974 року кореспондент каналу ABC Крістін Чаббак вела власне ток-шоу, під час якого в прямому ефірі вона наклала на себе руки. Ведуча пояснила, що накладає на себе руки через політику телеканалу, який вимагає більше "свіжої крові".

Підтримуючи проведену каналом політику, що має на увазі демонстрацію свіжої крові і кишок у прямому ефірі в повному кольорі, ви станете першими телеглядачами, яким буде продемонстрована спроба суїциду,
– сказала Крістін, витягнувши револьвер, який приставила до голови та натиснула на спусковий гачок.

Постріл снайпера

У вересні 2012 року сирійський репортер Press TV Майе Несер був убитий снайпером під час прямого ефіру зі штабу сирійської армії в Дамаску. На той рік він став 76-им журналістом, якого вбили у Сирії під час громадянської війни.

Розстріл злочинцями

Ще одне резонансне вбивство сталось у Мексиці в жовтні 2014 року. Під час ефіру передачі на радіо "Fiesta Mexicana" увірвались два чоловіки, які застрелили провідного ведучого Атила Романа Тірадо.

Радіоведучий був активістом і домагався компенсацій селянам за землі, які постраждали від затоплення під час будівництва греблі у 2007 році.

Інфаркт

Відомий азербайджанський журналіст і поет Відаді Тагізаде помер на очах у телеглядачів регіонального каналу Dünya TV.

Під час ефіру програми Bu Sabah ("Сьогодні"), коли Відаді читав вірші, йому стало погано, він схопився за серце. Програму зупинили на рекламу, та чоловік за цей час помер. Як повідомили медики, у нього стався обширний інфаркт.

Схожий випадок стався і у Єгипті. У липні 2013 року на телеканалі "Аль-Хадата" під час дебатів із одним з лідерів сирійських повстанців у прямому ефірі помер журналіст Адель аль-Гогарі – у нього стався інфаркт.

Смертельний ефір на радіо

У серпні 2015 року під час прямого ефіру Глейдсона Карвальо двоє зловмисників увірвалися в студію радіостанції "Radio Liberdade" і тричі вистрілили у журналіста. Від отриманих ран Глейдсон Карвальо помер по дорозі до лікарні.

Як відомо, журналіст спеціалізувався на боротьбі з корупцією, що і могло стати мотивом для вбивства.

Втрата свідомості

Молода журналістка Ізре Хан під час прямого ефіру раптово закотила очі, її почало трясти і, зрештою, вона впала з висоти під час прямої трансляції зі свята Ураза-байрам у Пакистані.

Спершу глядачі подумали, що її підстрелили і дівчина померла. Та згодом з'ясувалось, що вона через надмірну спеку втратила свідомість.

Кореспондент китайського телеканалу Dalian TV Лу Сяодуна вів прямий ефір з вулиць Даляня у провінції Ляонін під час грози, коли у нього влучила блискавка.

Моя рука заніміла, я бачив жовті іскри на своїй руці і держак парасольки,
– поділився пережитим кореспондент.

Сутичка журналістів

В Йорданії у травні 2014 року на популярному політичному телешоу Between Opposing Opinions тривала гаряча дискусія. Гості програми – журналісти Шейкер Аль Йохарі і Мохаммед Аль Джайосі – розійшлися у думках щодо ситуації в Сирії.

Спочатку вони перейшли до образ: один з них звинуватив іншого у фальсифікації і продажності, на що другий порекомендував колезі заткнутися. Далі ситуація переросла у бійку з трощенням меблів. Сутичку розбороняла вся знімальна група. Стусанів дістав і ведучий шоу.