Вибори до Верховної Ради-2019 стали найбільш неординарними за всю історію незалежної України. Мова не тільки про рекордну підтримку партії президента Зеленського "Слуга народу", а й ще про чимало цікавинок, які принесло нам волевиявлення 21 липня і розклади у парламенті IX скликання.

Читайте також: Монокоаліція "Слуги народу": революція проти старої системи чи узурпація влади

Отже, вашій увазі ТОП-9 найцікавіших фактів про нову Верховну Раду.

1. Супервпевнена перемога партії "Слуга народу"

Завдяки 43% голосів політсила зможе вперше в історії українського парламентаризму самотужки сформувати більшість. У "Слуги народу" буде 253 депутати при необхідній більшості в 226.

Раніше рекорд належав "Партії Регіонів". Проте вони далекі від показників "Слуги народу" – у 2012 вони завели 183 депутати під купол ВР.

2. Тотальне оновлення депутатського корпусу

Українці довго цього чекали і от вам, будь ласка – 323 нових нардепа у Верховній Раді. Тобто 75% народних обранців, які пройшли до парламенту – раніше там не працювали.

3. Гендерна рівність

Вперше в історії у парламенті буде працювати настільки багато жінок нардепів. Кожна п’ята в Раді – жінка. Перевершене досягнення VIII скликання – тепер буде 87 жінок проти 53 жінок минулого складу парламенту.

Очікувано найбільше депутаток у складі "Слуги народу", а найменше у "Опозиційні платформі – За життя".

Додамо, що пропорційно найбільше жінок матиме фракція Голосу (47,6%) та "ЄС" (37%).

Читайте також: У Зеленського анонсували новий закон про позбавлення депутатського мандата за прогули

Цікаво, що одна з найвідоміших депутаток – Надія Савченко – зазнала цілковитого фіаско на виборах, отримавши лише 8 голосів.

До речі, партії, які мають найбільше жінок, отримають додаткові гроші від держаи по гендерній квоті.

4. Перемога НЕполітиків і НЕолігархів

Досвідчені депутати, бізнесмена, олігархи, які роками прикормлювали свої округи вперше опинились поза Радою. На їхнє місце прийшли нові люди, які представляють зовсім інший прошарок населення і професії.

Наприклад, власник заводу "Мотор Січ", нардеп 4 скликань Богуслаєв програв весільному фотографу від "Слуги народу" Сергію Штепі. Або менеджер ProZorro обійшов полтавського олігарха Костянтина Жеваго. Друг і бізнес-партнер Порошенка Ігор Кононенко розгромно поступився журналісту 1+1 Олександру Дубінському.

Пролетіли над куполом Ради і такі завсідники як Ляшко, Червоненко, Розенблат, Добкін, Ківалов, Грановський, Литвин...

5. Частина старожилів вибороли собі місце

Скандальний помічник "космічного" мера Києва Черновецького Олесь Довгий, бізнесмени Олександр Герега та Андрій Іванчук потрапляють до IX скликання.

Повертається від роботи головою Волинської обласної ради до загальнодержавної законотворчої діяльності Ігор Палиця, який заслужив справами добре ім'я та довіру мешканців Луцька. Він впевнено обійшов конкурента від "Слуги народу".

Окрім того, вибороти мандат смогли одіозний олігарх та бізнес-партнер Ріната Ахметова Вадим Новинський. Він вчасно надумав йти по одномандатному округу від "Опозиційного блоку", який не подолав 5% бар'єр.

6. Вражаючий регрес партій, на які покладались величезні надії після Революції Гідності

Порівняно з виборами 2014 року у 2019-му величезну кількість підтримки втратили: "Самопоміч" (з 10,97% до 0,7%) та "Блок Петра Порошенка", що тепер іменується "Європейська солідарність" (з 21,87%, до 8,5%). "Народний фронт", який до станнього нібито був у коаліції з БПП, взагалі відійшов у історію.

Читайте також: У Зеленського прийняли рішення про проведення дострокових місцевих виборів – ЗМІ

Є і партії, які збільшили армію своїх прихильників. Це стосується передусім "Опозиційної платформи – За життя" (з 9,43% до 13%). Багаторічна "Батьківщина" Юлії Тимошенко теж набрала – з 5,7% до 8%.

7. "Вічний депутат" проти "зеленого" волонтера

Різниця між найстаршим та наймолодшим нардепами у IX скликання складе аж 55 років.

Хто ж цей старожил? 78-річний Юлій Іоффе, який потрапив у Раду від "ОПЗЖ" обирався до парламенту ще у 1990 році. Він є багаторічним союзником Юрія Бойка. Екс-комуніст був у всіх скликаннях ВР окрім 5-го та 6-го.

Наймолодшим обранцем громади став волонтер та активіст Революції Гідності 23-річний Святослав Юраш від "Слуги народу".

8. Входження зірок шоу-бізу та спорту

В новому парламенті буде набагато більше впізнаваних для широкого загалу облич, ніж у попередні роки.

Після невдалої першої спроби у 2007-2008 роках повертається до Ради Святослав Вакарчук на чолі партії "Голос". Сергій Притула не втиснувся у прохідну частину списку політсили.

Найширше представництво відомих персон у "Слуги народу": ведучі і шоумени – Олксандр Скічко, Микола Тищенко (окрім того, він – ресторатор), Роман Грищук; спортсмени – Жан Беленюк та Ольга Саладуха. Також є чимало працівників "1+1" та "Студії Квартал 95".

9. Партії і які пройшли, і які не потрапили до парламенту отримають чималі кошти від держави

Державне фінансування з бюджету отримають всі партії, які отримали більше 2% голосів виборців. І таких партій – 11 (5 – у ВР, 6 – мають більше 2%).

Згідно із законом "Про запобігання та протидію політичній корупції", партії, що набрали на виборах більше 2%, отримають державне фінансування на свою діяльність і повинні звітувати про використання цих коштів. Ці кошти партії будуть отримувати протягом 5 років.

Як виявилось на фінансування партій виділили 565 млн гривень. Найбільше, а саме  225 мільйонів отримає "Слуга народу", а найменше "Партія Шарія" чи "Свобода" (стане відомо після обробки 100% бюлетенів)  – 12,2 мільйона. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook