В Україні 31% опитаних громадян підтримують створення помісної автокефальної православної церкви.

Читайте також: Церковний скандал на Волині: люди блокують церкву та чекають на Патріарха Філарета

Про це йдеться у результатах дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

Згідно з опитуванням, загалом створення в Україні автокефальної помісної православної церкви підтримує 31% серед усього населення, не підтримують 20%. Решті населення це або байдуже (35%) або вони не мають певної відповіді (14%).

Зокрема, найбільше українців підтримують таку ініціативу на Заході України – 58% та Центрі – 35%.

Переважно не підтримують на Півдні (24% – проти, 9% – за), Сході (відповідно, 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%).

Читайте також: На Волині церква Московського патріархату поширює "сепаратистські" футболки

"Проте значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення єдиної помісної церкви байдуже чи не має певної відповіді (у Південному регіоні таких 66%, Східному – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%)", – зазначається у результатах опитування.

Водночас, 57% громадян вважають, що представники влади не повинні долучатися до таких дій, ще 17% обстоюють думку, що представники влади можуть допомагати ініціативам православних церков, а 7% певні, що представники влади мають активно діяти у цьому напрямі за власною ініціативою.

А от серед тих, хто підтримує створення помісної церкви, вже 35% схвалюють допоміжну роль представників влади у цих процесах, втім, і серед них 41% проти такого долучення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter